Кризата в европейската цивилизация и изходът от нея

08/01/2016

ХОРА СЪС СЪВЕСТ, ОБЕДИНЕТЕ СЕ!

Когато вечерта на 26 декември 1991 г. на Червения площад свалят съветското знаме, трагичната гледка наблюдават само двама чуждестранни кореспонденти, единият от които е Джулието Киеза. Логично е Киеза да попита: „Къде бяха тогава тези, които днес тъжат за СССР и обвиняват Горбачов?!” Очевидно историята не е така проста, както си я представят в различните неокомунистически групи. За съжаление от този момент нататък тя продължи с така познатия ни американски стремеж към световно господство. Той се заражда някъде след края на Първата световна война, когато американските капитали завладяват разорена Европа, но едва когато безумието на Хитлер за втори път я превърна в руини, като че ли удря американският час. Германия е подчинена напълно, Британската империя се разпада, Франция и Италия са обезсилени. Но…появява се Съветският съюз. Вместо да загине в сблъсъка с Хитлер, когото задкулисието умело насочваше на Изток, СССР излиза от войната много по-силен военно и икономически, превръща се във Велика сила, единствената освен САЩ. И САЩ от времето на президента Труман развиват стратегия  за „сдържане на комунизма”.. На практика, обаче, се получаваше така, че СССР сдържаше американския империализъм.Това даде възможност на много държави да се развиват. Без Съветския съюз нямаше да има нито Китай, нито Виетнам, нито Куба, нито деколонизацията. Кой щеше да допусне Дьо Гол да се прави на независим?!Всичко щеше да е под ботуша на САЩ, а ако някой се противопоставеше, щеше да получи своите Хирошима и Нагасаки  Известно е, че от Корейската война до Виетнам САЩ поне 10-тина пъти обсъждат конкретна употреба на ядрено оръжие. Кой ги спря?

В един момент, не без помощта на Горбачов, СССР рухна. Разруши се, вярно е, една абсурдна система, раздирана от вътрешните си противоречия. Но от това светът не стана по-добър, а по-лош. Вместо американска демокрация (или наред с нея) получихме американски империализъм. На младите поколения днес им е трудно да си представят, че България някога, при всичката ограниченост на живковото управление, използваше сама природните си ресурси, развиваше селско стопанство, туризъм, преработвателна промишленост, химия, енергетика, електроника и т.н. Да, спиралата на историята се завъртя в неблагоприятна насока. Но, както е при законите на диалектиката, открити от Хегел, новото винаги съдържа и нещо ценно от миналото. От миналото възкръсна Русия, която отново е пречка на агресията. Натрупан беше изстрадан опит, който няма да допусне връщане към дебелоглавия марксизъм, и по-умело ще се противопоставя на империализма. Този опит днес се олицетворява от личности като Джулието Киеза, И ако старият лозунг беше: „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!”, новият не трябва ли да бъде: „Хора със съвест, обединете се!”

Джулието Киеза е дългогодишен кореспондент на вестниците „Унита” и „Ла Стампа” в СССР и Русия. Признат е за един от водещите световни експерти в областта на руската политика.
Постепенно изследванията му се насочват към проблемите на глобализацията През 2005 г. излиза книгата му „Cronache Marxziane” (Марксиански хроники), в която Киеза се обявява срещу новия империализъм и „суперклана” на владетелите на света — западните инвестиционни банки, членове на които са Усама бин Ладен, Силвио Берлускони и Джордж Буш.

 

от

публикувано на: 08/01/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: