Бележки под линия за Джок Полфрийман

09/11/2015

С позволение на автора на този коментар, поета и драматург Иван Димитров, публикуваме текста му относно убийството на студента Андрей Монов и осъдения за престъплението Джок Полфрийман.

Докато работех в Art-hostel Sofia Bulgaria се запознах с брата и приятелката на момчето, защото отсядаха при нас. И познавам бегло този случай… А Hristina Vardeva супер често му ходи на свиждане, за да му носи неща и да си говори с него. С тези „българи“, които го защитават, трябва да има диалог, защото те са част от проблема. Не знам каква е дейността на организацията му и не ми и пука. Човекът си заслужава номинацията, защото живеем в беззаконна държава, където всеки прави каквото си иска. Той лежи заради нас! Заради тъпата ни пасивност, примиренчество и това, че винаги сме наблюдатели, но не действаме, когато под носа ни се върши беззаконие и се нарушават човешки права. Всъщност ние рядко действаме и когато нашите собствени човешки права са засегнати, но както добре знаем от продажните медии за това са виновни Сорос и НПО-тата, а не българските политици и институции.

И така. Човекът е в България за не знам колко време. Разхожда се и вижда как някакви момчета бият някакви циганета пред Шератон. Тъй като той е от държава (Австралия), където това не е нормално, той се приближава и се опитва да помогне. Вместо това се оказва въвлечен в бой. В някакъв момент в мелето е наръгано едно от момчетата. Той го е наръгал с ножа, който носи със себе си, защото шест пъти са го нападали в България. Наръганото момче умира. Естествено австралиецът е виновен за смъртта му и е наказан. А част от ситуацията е това, че умрелият е син на депутат! (ако си спомням вярно, това трябва да се провери, но аз не съм журналист).

Този човек лежи в затвора заради нас! Ако ние действахме в подобни ситуации и не оставяхме да бият деца пред Шератон, той нямаше да е убиец.

Лесно е за един журналист да препечата информацията, която публикуват всички медии и да лепне на един човек етикета УБИЕЦ. Не казвам, че не е убиец…

БЕЛЕЖКА ПОД ЛИНИЯ: на всичко отгоре отказват да го екстрадират в Австралия, за да поне лежи в затвор с нормални условия.

ВТОРА БЕЛЕЖКА ПОД ЛИНИЯ: бих написал статия по въпроса, но от Офнюз ще ми кажат, че не им е в стила. От Дневник ме рязаха вече. И на други медии съм пращал и оттам са ме рязали. Освен това или не отговарят на мейли, или отговарят след пет дни, когато темата вече не е „гореща“. Ами сори, това е положението. Просто няма къде… Тъпи медии!

ТРЕТА БЕЛЕЖКА ПОД ЛИНИЯ: който не вярва на тази история, може да се свърже с мен, за да аз го свържа с брат му.

ЧЕТВЪРТА БЕЛЕЖКА ПОД ЛИНИЯ: човекът е носел нож, защото по време на престоя му в България е нападан общо 6 пъти.

ПЕТА БЕЛЕЖКА ПОД ЛИНИЯ: човекът е използвал ножа си, защото хората, които той определя като „футболни фенове“, са мятали камъни по него, когато той се е опитал да им попречи да бият беззащитни циганета в идеалния център на столицата.

ШЕСТА БЕЛЕЖКА ПОД ЛИНИЯ: човекът е жертва на съдебната ни система и на колективната ни липса на отговорност пред престъпления на расова основа.

СЕДМА БЕЛЕЖКА ПОД ЛИНИЯ: уважаеми български журналисти, цялата информация за този случай е достъпна в интернет и преди да се палите и да горите този човек на клада, трябва да проучите малко случая, а не да препечатвате информацията, която всички медии повтарят.

ОСМА БЕЛЕЖКА ПОД ЛИНИЯ: човекът твърди, че на делото срещу него е нямало други свидетели освен приятелите на убитото момче. Как ви звучи това? Чудно, нали? На ви сега случай от съдебната ни система, който е международен и вече е раздухан. Така сме известни пред света. Трябва да се гордеем преди всичко, че сме БЪЛГАРИ!

ДЕВЕТА БЕЛЕЖКА ПОД ЛИНИЯ: Ехо, вие там от Български хелзински комитет. Вместо да се оправдавате с организацията на човека, проучете въпроса и поставете този абсурден случай в публичното пространство, защото сега е моментът. Свържете се с мен, за да свържа пиара ви с хора, които познават този случай. Не се дръжте отбранително, а нападателно. Накарайте институциите да заработят!

ДЕСЕТА БЕЛЕЖКА ПОД ЛИНИЯ: аз ще гласувам за неговата номинация, защото въпреки че е убило човек, това момче е жертва на обществото ни, на държавата ни, на съдебната ни система, на бездействието от страна на полицията, на прекалено много неща. И заслужава поне да си излежи присъдата в Австралия, ебаси! Дайте му поне това право!

ЕДИНАДЕСЕТА И НАЙ-ВАЖНА БЕЛЕЖКА ПОД ЛИНИЯ: Признавам, че има убийство, но познайте чии син е наистина невинната жертва. Спомняте ли си кой ви нарече „интернет лумпени“ по време на протестите през 2013-та срещу Делян Пеевски? Бинго! Христо Монов – бивш агент на Държавна сигурност.

ДВАНАДЕСЕТА (И НЕОБХОДИМА) БЕЛЕЖКА ПОД ЛИНИЯ: Не оправдавам убийството, но се съмнявам в разследването и процеса, защото по същото време бащата на жертвата е бил заместник-председател на държавна институция, назначен лично от Сергей Станишев по време на Тройната коалиция.

ТРИНАДЕСЕТА БЕЛЕЖКА ПОД ЛИНИЯ: Този случай не се различава по нищо от случая, в който дядо убива ром по време на обир, защото институциите не се отзовават, докато ромите му задигат вещи от къщата. И който е осъден и излежава ефективната си присъда, която се дължи на неработещите институции (част от които сега протестират, но не за реформи в системата им, а за да, като ограбват следващия старец в някое забутано село, да му обяснят по телефона, че нямат ресурс и с нищо не могат да му помогнат.

ЧЕТИРИНАДЕСЕТА БЕЛЕЖКА ПОД ЛИНИЯ: Въпросът, с който приключвам е следният: Защо оправдаваме дядото, който се е защитавал от ром, а нападаме австралиец, който е защитавал ром от побой. Каква е разликата между двата случая? И какъв е изводът от сравняването на двата случая? Оставям отговора на този въпрос отворен.

ПЕТНАДЕСЕТА БЕЛЕЖКА ПОД ЛИНИЯ: Прекалено наскоро бежанец беше убит на границата и редица „българи“ искаха да наградят убиеца за това, без да е ясно какво точно се е случило и преди да има разследване. Сега същите тези българи протестират срещу асоциация (дори не човек), който е предложен за награда. Интересно, а?

ШЕСТНАДЕСЕТА БЕЛЕЖКА ПОД ЛИНИЯ: Да се знае, че ако някой ме набие тези дни на улицата, най-вероятно това ще е някой футболен фен. Вече на няколко пъти ме заплашиха с физическа разправа.

Коментарите под оригиналния пост на Иван в личния му профил във facebook можете да видите тук.

от

публикувано на: 09/11/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: