Hommage a…

19/10/2015

Share

×

Предполагам, че не само за немците използването на френски изрази е нещо шик. Но в последния албум на лейбъла на Манфред Ейшер френско е не само заглавието, а и началната пиеса Resume variations, в която (както и в другите) няма намесени французи. Както и в останалите парчета, в центъра са импровизациите на този, когото почитат мнозина от символите на ЕСМ: от Гарбарек през Бъртън до Матини.

Въпреки, че албумът се води едва ли не на името на Пат, след 30-годишното му отсъствие от каталога не очаквайте дует на китариста от Мисури с норвежкия саксофонист, чиято звучност също остава неподражаема. Авторството на Пат за биг-бенд също е премиера – оркестърът е на базираното в Щутгарт обществено радио SWR.

Layout 1

Дойде време да разкрием и кой е този, успял да събере подобно съзвездие на бенефис приживе! Името му е Еберхард Вебер, контрабасист, смятан не без основание за един от стълбовете на характерния за ЕСМ „най-добър звук след тишината“. Заболяване през 2007-а не му позволява да хване инструмента си, но затова са архивите. От негови импровизационни сола Матини развива нови композиции, аранжира ги за биг-бенд, вкарва ги във виртуални дуети не само с Гарбарек и останалите музиканти, но за пръв път кани, макар и на видео Еберхард на сцената. Спектакълът е изнасен двукратно през януари 2015-а, дискът излиза в началото на есента и със сигурност единственото му общо с подобни „В почит към“ е заглавието, макар и на френски.

Усещането е едновременно за безбрежност и за задълбочена конкретност. Над половинчасовия трак на Матини не се усеща в характерната многопластовост и неочаквани обрати, в които виртуозната китара е най-малкото, за което се сещаме. Старото съучастничество е като стабилна стара фасада, зад която животът не е застинал, а следва идеите и развитието на протагонистите. За нас остава приятната изненада – нещо все по-рядко във всеядността на т.н. шоубизнес – да адмирираме изпълнителите не заради имената им, а въпреки тежестта им, от която с лекота са се отърсили. Така в търсенето на най-подходящата почит към този, който не може да си позволи да свири с тях, магията на съвместното музициране става още по-голяма.

Първо интегрално слушане – тук, за постоянно просто се отбийте в Дюкяна на меломана.

от

публикувано на: 19/10/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: