Волейболна драма като от трилърите на Хичкок

14/10/2015

Билети на черно, по-скъпи от концерта на Слави, затворени булеварди, огромна видео стена за хилядите, останали без пропуски. Така може да се опише обстановката в София през последните няколко дни.

Причината е, че националният отбор по волейбол излиза в четвъртфинал от Европейското първенство, на което е домакин заедно с Италия. Залогът е повече от сериозен – победа и място сред най-добрите четири на Стартия континент. А полуфиналите и финалът ще се играят отново в софийската Арена Армеец през уикенда.

За да стигнат до четвъртфинала момчетата на селекционера Пламен Константинов записаха три поредни победи в група А – с 3:0 гейма срещу Германия и с по 3:2 срещу Чехия и Холандия. Зрелищни мачове пред 12 000 зрители по трибуните на Арена Армеец – неописуема атмосфера, която и най-сладкодумният писател трудно би пресъздал. Картина, която и най-големият майстор на четката, ще се затрудни да нарисува. Вибрациите от виковете „Българи, юнаци“ в последния мач срещу Холандия още кънтят из Арена Армеец и се носеха по въздуха дори по време на осминафиналите във вторник, когато залата бе пустинно празна (защото България се класира директно за 1/4-финалите).

Гледал съм доста волейболни мачове на национално и клубно ниво, между мъже, между жени и при подрастващите, но двубой като България – Холандия ще се помни дълго, дълго време и нищо чудно да бъде включен след време в някой и друг спортен наръчник за волейбол. По време на този мач, продължил повече от 3 часа, феновете не се усъмниха в качествата на националите, въпреки реалния риск от загуба на мача, а отборът  показа световно ниво волейбол.

Накратко за мача: Игра точка за точка. Във втори гейм България повежда с комфортна разлика до момента, когато либерото Теодор Салпаров не получава контузия. Налага се смяна, за да влезе резервата на този пост – Владислав Иванов. Но има един проблем, който холандците веднага забелязват. Селекционерът на България Пламен Константинов е обявил за мача като второ либеро разпределителя Андрей Жеков, който не е в добра кондиция и е записан в състава про форма. Холандците обаче настояват, че именно Жеков трябва да се появи като либеро, а не Владислав Иванов, който в първия гейм на всичко отгоро влиза в игра като посрещач. Споровете продължават около 15 минути, в които се търси разрешаване на любопитната ситуация. Правилникът обаче е в полза на България – при контузии на двама състезатели на един и същи пост, не е проблем да влезе  трети (в случая Владислав Иванов).

Дългата пауза се оказа благоприятна за Холандия. Лалетата започнаха буквално да бомбардират току-що влезлия като либеро Иванов (в началото със светло-отразителна жилетка, за да се различава от новия си пост, докато му бъде доставена специалната фланелка). Така холандците правят дълга серия и обръщат развоя на гейма, за да изравнят 1:1.

Мачът се превръща в истински маратон на нерви, забивки и характер. Холандците продължават да насочват сервиси и атаки по адрес на Влади Иванов, който след първоначалния шок се преобрази и благодарение на бързите си крака, изнесе тежестта на посрещането (от 41 получени топки само една грешка с 63 % позитивно и 37 % отлично посрещане), освобождавайки от тази досадна част останалите крайни нападатели.

И като истински маратон се достига до решителен тайбрек. Последни 15 точки до победата за единия отбор и горчилката за другия. И в тези напечени минути, в които драмата бе сравнима с трилърите на маестро Хичкок, 12 000 зрители в залата се превърнаха като един жужащ кошер, готов да експлодира. И това нямаше как да не даде импулс на българските момчета, за да достигнат до заветното 17:15 и 3:2, с което да спечелят първото място в група А.

Първо място, което бе много важно, защото позволи на България да се класира директно за четвъртфинал и защото прати Холандия на осминафинален плейоф. А там ги очакваше Словения, която по категоричен начин и ги изпрати обратно към Ниските земи.

Съперник на България в четвъртфинала ще бъде отборът на Германия, който заложи на стратегия, определена от мнозина за неспортменска, нечестна и анти-феърплей. И въпреки че си позволиха да потъпчат Кубертеновите ценности за чист спорт, губейки нарочно мача си с Холандия, за да завършат на трето място в групата и да срещнат отново България в елиминациите, а не световните шампиони от Полша, стратегията на немците трябва да бъде оценена. Защото те поеха страшен риск – а именно да загубят първите си два мача, да разчитат на победа в последната среща (ами ако нещо се беше объркало и Чехия беше спечелила третия двубой, то Германия щеше да отпадне още в групата ..). Риск, който поемеш, ако вярваш силно във възможностите си и късмета.

Регламентът на Европейското първенство е общовалиден за всички и се знае с месеци предварително. От щаба на Германия така са решили да играят. И може да се досетим, че в сряда вечер Германия няма да бъде онази Германия, която победихме с 3:0 гейма в петък вечер.

Покаже ли България онзи характер от мача с Холандия, ще има всички шансове да спечели и да натрие носа на немските сметкаджи. Сигурно е едно, Арена Армеец отново ще бъде гъмжащ кошер и повече от 12 000 зрители ще дерат гърла за България.

Така че, който има билет, да се зареди сериозно за битката довечера (начало 20:45 ч), който няма – да пуска телевизора или да се запъти към грамадната видео стена пред Арена Армеец. Предстои още една луда, луда волейболна вечер, в която цяла България ще впери поглед в 14-те избраници на Пламен Константинов.

от

публикувано на: 14/10/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: