Плачем за победа и в Загреб, и в Арена Армеец

10/10/2015

Bulgaria_volley_2015

10-ти октомври – волейбол в „Арена Армеец“ и футбол  в Загреб.

Волейболистите на България излизат във втория си мач от група А на Европейското първенство по волейбол срещу отбора на Чехия след зашеметяваща победа с 3:0 над Германия.

Футболистите от националния отбор на България, които по-скоро могат да бъдат наречени ритнитопковци след трагичните си резултати през последните години, играят една от последните си квалификации за Евро 2016 срещу Хърватия като гост.

И въпреки че броят на участниците на шампионата на Стария континент през 2016 г. бе увеличен на 24 отбора (което означава, че два отбора от група се класират директно, а трети отива на бараж), българските футболисти отново не успяха да се справят и да се класират на голямо първенство. И са пред опасността да завършат зад Азербайджан в крайното класиране.

В същото време в София тече Европейското първенство по волейбол за мъже (9-18 октомври), на което България не е била домакин от 1981 г. За страната ни това е трето домакинство на шампионат на Стария континент, като този път това става съвместно с Италия. И въпреки че двете страни нямат общи граници, имат обща страст – волейбола, както заяви президентът на Европейската волейболна конфедерация (CEV) Андре Майер.

В първия си мач в столичната „Арена Армеец“ българските волейболисти излязоха пред повече от 12 000 зрители на трибуни, късащи се по шевовете. Съперник беше тимът на Германия, който през последните години показа сериозно израстване, а през лятото спечели титлата от Европейските игри в Баку (след победа над България във финала). Българските волейболисти се представиха повече от чудесно – победа с 3:0 над ошашавените германци. Подкрепата на феновете, които развяваха българския флаг, действаше повече от допинг за нашите момчета в напечените моменти от мача.

Изобщо, атмосфера, за която цитираните по-горе ритнитопковци може само да си мечтаят. Ако футболистите паднаха толкова ниско (наравно с тимове като Уганда в световната ранглиста), то волейболна България е на седмо място в света! И неслучайно на мачовете на псевдо-футболистите с гелосани  прически има не повече от 5000 зрители (при капацитет на стадион „Васил Левски“ от 50 000), а във волейболната зала нямаше празно място.

Сервис, блок, атака и Германия бе матирана. Така както Христо Стоичков и компания матираха футболна Германия на Световното през 1994 г. Но ако футболните успехи остават далечен спомен от миналото, то във волейбола поводите за усмивки, гордост и родолюбие не секват през годините (въпреки сериозни контузии на силни играчи и

Всяка победа е добре дошла, само че за едните ще е чист късмет, а за другите – резултат от много пот в залата..не по дискотеките.

от

публикувано на: 10/10/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: