Гърция: кооперации борят рецесията и безработицата

12/03/2014

В този брой на „Бизнес планета“ гостуваме в Сирос, един от Цикладските острови в Гърция. От шест години страната е в рецесия, а безработицата удари рекордните 27.6%.

За да преодолеят кризата, група жени са формирали антикризисна кооперация. Всеки ден 20 жени, повечето от които без каквато и да е квалификация приготвят традиционни гръцки ястия ги доставят в ресторант в центъра на града.

От 2000-ната, със средства от този кооператив е ремонтиран местен манастир и в него е направена кухня. Годишният оборот от 400 хил. евро е намалял слабо през последните кризисни години, но работниците са запазили местата си.

Анна Дардзента, президент на кооперацията „То Кастри“ пояснява: „Като следствие от кризата, много от нашите членове започнаха да работят в кооперацията, тъй като съпрузите им бяха загубили работните си места.Заплатите тук са около 20% по-високи от тези в частния сектор“.

За да се справи с проблемите, кооперацията си изготвя бизнес стратегия и продължава да разширява мрежата си от клиенти. Ана разказва: „Кооперацията се адаптира към ситуацията. Намалихме цените и въведохме система за лоялни клиенти; отделно предложихме малки подаръци на клиентите си.“

Репортерът на „Бизнес планета“ Серж Ромби подчертава, че едно от всеки четири нови фирми, които започват дейност в ЕС е със социална насоченост. Европейската конфедерация на кооперациите включва 50 хил. компании и около 1.4 млн. работници, а годишният оборот е около 50 млрд. евро. В трудни времена взаимоспомагателните дейности са ключови.

Къде се крие разковничето на успеха? Според Анна от „То Кастри“ тайната е „Да обичаш това, което вършиш, да се съсредоточиш върху качеството и да не се предаваш при първото препятствие“.

от

публикувано на: 12/03/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: