Пак ще се срещнем след 8 или 10 години…, но дали?

15/09/2015
За футболисти на БАТЕ (Борисов) се превърна в традиция да играят в Шампионската лига.
За футболисти на БАТЕ (Борисов) се превърна в традиция да играят в Шампионската лига.

В навечерието на старта на груповата фаза на най-престижния и коментиран европейски турнир – Шампионската лига, ако хвърлим поглед сред участниците през сезон 2015/16, ще забележим името на БАТЕ (Борисов) от Беларус.

Отборът от малкия град в Беларус с население от 147 381 жители почти не пропуска да играе срещу най-добрите отбори на Стария континент в групите на Лигата, където са големите пари и печалби. И през този сезон ще запише петото си участие в най-комерсиалния европейски турнир.

Приказката за БАТЕ започва през 2008 г., когато в третия квалификационен кръг елиминира българския Левски (София) и влиза за първи път в историята си в Лигата на богатите. Тогава стадионът в Борисов не отговаря на изискванията на УЕФА и отборът е принуден да играе домакинските си мачове в столицата Минск. В същото време Левски участва в квалификациите на Шампионската лига, след като е отнето правото на ЦСКА (София), който става шампион, но титлата на „Червените“ е отнета по служебен път.

Какво се промени от 2008 г. досега?

Отборът на БАТЕ е на прага на петото си участие в Шампионската лига, като от въпросната 2008-а насам игра на два пъти и в групите на втория по сила европейски турнир Лига Европа. С приходите от ТВ права, билети и реклами от клуба от Борисов не се втурнаха да купуват скъпоструващи чужденци. Напротив, през всичките години в състава се състезават предимно футболисти от Беларус, като се привличат до 3-4 чужди имена (най-често от Русия или от някоя от бившите съветски републики). В момента освен беларусите в състава има няколко сърби.

Освен това през 2010 г. от БАТЕ започват строителство на нов модерен стадион в града Борисов. Модерното съоръжение за 14 500 зрители е открито на 1 май 2014 г. и вече е най-модерното съоръжение в цялата страна (по-хубав стадион дори от националния в Минск!). Оценен е като стадион четвърта категория според изискванията на УЕФА.

Почти 10 години след 2008 г. какво се случва в българсия футбол?

Отборът на Левски играе на стадион с липсващи трибуни заради преструктурирането и ремонта на „Георги Аспарухов“ от няколко години. Освен това „Сините“ не играят в евротурнирите и се мъчат в А група. Вечните им съперници от ЦСКА са изхвърлени във В група, скоро ще бъдат пратени и в А окръжна. Шампионите през последните години от Лудогорец (Разград) отпаднаха рано-рано в квалификациите на Шампионската лига от анонимния молдовски Милсами (дали пък няма да започне сега приказката за този отбор?), въпреки милионите, които Кирил Домусчиев хвърли за скъпоплатени чужденци и треньор.

Та за осем години това са основните промени в клубния футбол в Беларус и този в България. А след отпадането на Левски от БАТЕ тогавашният собственик на „Сините“ Тодор Батков определи беларусите като „трактористи“ с оглед на основния им спонсор (завод за производство на селскостопанска техника).

Е, да, ама „трактористите“ и през този сезон ще играят срещу грандове като Рома, Барселона и Байер Леверкузен, а Левски най-много до Монтана и Разград да се разходи … А какво ли ни чака след нови 8 (или 10 години)? И дали тогава все още ще го има това явление, наречено български футбол? Кой знае…

от

публикувано на: 15/09/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: