Културен гид за софиянци… и не само!

09/03/2014

Има ли смисъл да живееш в столицата, ако не се възползваш от това, което предлага тя? А възможностите са доста – театри, кина, изложби, концерти. За това през тази седмица можем да разнообразим ежедневието си с някое и друго културно мероприятие.

Любителите на операта могат да се насладят на „Травиата“ от Джузепе Верди. Либретото е базирано на личната любовна драма на Александър Дюма-син и по-конкретно на романа му „Дамата с камелиите“. За какво точно става дума можете да разберете на 16.03.2014г от 19:00ч в Софийската опера.

Ако сте с деца, е добре да отделите час време, за да зарадвате и малчуганите с балета „Спящата красавица“ (13.03.2014г. от 10:00ч.) по музика на Пьотър Илич Чайковски, специално адаптиран за малките зрители.

Операта не е в стила ви? Тогава столичните театрални сцени има какво да ви предложат. Ако искате „да разлаете кучетата“ или пък да разбере какво е общото между бандитите и политиците, то театър „Българска армия“ дава отговори на тези и други въпроси. Любопитни ли сте какво е „работното време“ на „Веселите уиндзорки“ и дали „Животът е прекрасен“? Повече информация може да намерите в Народния театър. Мислите, че има „Професия лъжец“ и се чудите какво е „Онова нещо“ наречено „Тиква!“? В „Сатирата“ е отговорът!

Ако смятате, че театърът и операта са прекалено възвишени занимания и искате просто да се насладите на хрупащи пуканки и телефонни разговори на висок глас, киносалоните са вариант. За стабилна доза кръв, пот и мускули гледайте „300: Възходът на една империя“, но не знам какъв точно възход би имал коефициентът ви на интелигентност след края на прожекцията.

Да не забравяме и детето в себе си, което задължително трябва да гледа историята за супер интелигентното куче Мистър Пибоди, което си осиновява човешко момче, и което притежава домашна машина на времето… Така де, кой е казал, че детските филми са само за деца?!?! Биографична, екшън драма звучи обещаващо, затова аз бих добавила към списъка с филми и „Пазители на наследството“. А и лентата включва актьори като Джордж Клуни, Мат Деймън, Бил Мъри, Кейт Бланшет… Захари Бахаров. Дори само заради родното участие, мисля, че си струва гледането.

Също така, в момента се провежда и 18-тият международен филм фест, който предлага голямо разнообразие от заглавия.

Време е и за малко музика. Рок феновете могат да се насладят на една вечер с BANDX, които ще изнесат концерт трибют на AC/DC на 14.03.2014г. Но, ако рокът не е вашият стил и предпочитате хип-хоп звучене с примеси на дъбстеп, дръм енд бейс и грайм, Foreign Beggars и компания ще разтърсят публиката на 17.03.2014г.

А ако вашата представа за добре изкарано време е разглеждане на фотографии и картини, то сега е последният шанс да разгледате и няколко изложби, които ще бъдат закрити в близките седмици. Една от тях е посветена на Цветана Манева, като фотографиите в нея разкриват различни аспекти от живота на актрисата. Любителите на живописта могат да разгледат картините на група XXL до 15.03.2014г, преди изложбата да тръгне по пътищата на България и света. Творби на Анжела Минкова можем да видим до 22.03.2014г.

Чудите къде ще се състоят всички тези прояви? Попитайте леля Търсачка, тя знае всичко. Разбира се, това е една много малка част от събитията, които можете да посетите през следващите дни, въпросът е просто да се поразровите и ще откриете много възможности.

Културна седмица на всички!

от

публикувано на: 09/03/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: