В джаза, Сър!

14/09/2015

Share

×

Обратното на вица, в който камериерът тържествено обявява „Темза, сър“, Пол Макартни звъни преди около година на израсналия като повечето от нашето поколение с песните на Бийтълс Джон Пицарели и му предлага да вкара в джаза някои от композициите му от периода с Уингс, че и такива, които имали „по-джази“ звучене и поради тази причина отлежаващи, докато им дойде времето, в чекмеджетата му. („I realize this may be a little immodest, if not pushy…“ Макартни dixit)

Част от клана Пицарели.
Част от клана Пицарели.

Любезният Джон, на чийто вокални възможности напълно може да разчита добре остаряващият бийтъл, отново събира семейния съвет – този път начало с татко Бъки на ритъм-китарата – и поверява (освен беквокалите) продукцията на благоверната си. Братлето Мартин, с когото в края на миналия век правят цял албум с теми на Бийтълс, пак хваща баса и за да е семейната идилия пълна, щерката му-тийнейджър аранжира вокалите на едно парче в друга тоналност като за тати. Който, да не забравяме, освен джаз-водещ в родината си, от 2012-а е част от „семейството“ на музикантите на Макартни – акомпанирал го е и в студио, и в живи участия, където е било възможно да заложи и на премерената импровизация. Ето и краткият разказ на Джон за работата му по проекта (мерси, Конкорд мюзик!):

Точно това откриваме в няколко от върховете в този иначе по-близък до концептуалността, отколкото до истинския артистизъм албум, кръстен от сър Пол „Midnight McCartney“. Безспорно любовните песнички в началото отговарят напълно на хумора в заглавието „Silly Love Songs“, ще ни се да вярваме в заричането „No More Lonely Nights“, но ако има реална изненада (положителна) в подхода и в крайния резултат на реоркестрацията на шлагерите на Макартни, това безспорно е съживената закачлива „Let ‘em In“.

https://youtu.be/WyIILQeryyc

Със сигурност тях ще можете да слушате в плейлиста на Дуенде заедно с всички прекрасни бразилски пиеси на Пицарели. Но за да бъдем честни към инициаторите и реализаторите на идеята на „умопомрачения композитор с много свободно време“, както с британски хумор се самоопределя авторът на „Let It Be“, в рубриката „първо слушане“ оставяме на вашата преценка албума в интегралния му вид.

B_Pizzarelli_Photo_by_Timothy_White_1124_RT

от

публикувано на: 14/09/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: