Добринка Табакова – видеопремиера в Бинар

07/03/2014

bnr.bg

За първи път албум на български артист намира място в каталога на култовото издателство за съвременен джаз и класическа музика ЕСМ

За първи път в каталога на легендарното издателство съвременен джаз и класическа музика ЕСМ намира място запис на български артист – композитора Добринка Табакова. Родена в България, но израстнала в Лондон, младата Добринка завършва Guildhall School of Music and Drama и след това продължава обучението си в King’s College. Музиката ѝ е печелила редица награди, като първата идва още на 14 годишна възраст, когато Добринка решава да изпрати своя композиция за Четвъртия Международен Музикален Конкурс във Виена и получава известие за наградата си в обратно писмо. Последвалите отличия са от GSMD Lutoslawski Composition Prize от 1999-та, награда за творбата Praise, изпълнена в катедралата “Сейнт Пол“ (St. Paul) по случай Златния юбилей на английската кралица през 2002-ра, както и Adam Prize на King’s College за песенния цикъл Sonnets to Sundry Notes of Music през 2007-ма и Sorel Medallion in Choral Composition в Ню Йорк от 2011-та.

Музиката на Добринка Табакова се вписва изцяло в концепцията за съвременна музика, родена през ХХI в., заради свободното смесване на модалност и тоналност, фолклорния привкус и същевременно дълбок респект към великото класическо наследство. Дебютът ѝ в ЕСМ идва след непланиррана среща с основателя и собственик на лейбъла ЕСМ Манфред Айхер на фестивала в Локенхаус в Австрия, където Рисанов трябвало да изпълни произведението на Добринка Табакова Suite in Old Style, което е част от триптих от сюити, които тя написва специално за него.

Музиката на Добринка Табакова е с богата мелодичност и емоционална дълбочина – в нея се срещат познатото и новото, или по-скоро познатото в новото и обратно, тук битуват духът на Изтока и Запада, които витаят в отделните пиеси заедно, а техническата виртуозност на композитора е очевидна. Младата Добринка е вътрешно вдъхновена, с дълбок копнеж по красивото в музиката и талант, който се установява при първи досег с нейните творби. Записът String Paths e готвен няколко години и представя “Концерт за чело и струнни инструменти”, “Сюита в старинен стил за виола и камерен оркестър”, както и три камерни творби – струнното трио “Insight”, струнния септет Such Different Paths и трио за цигулка, акордеон и контрабас Frozen River Flows. Изпълнителите включват цигуларката Джанин Янсен и някои от бившите колеги на Табакова от Консерваторията: цигуларят Роман Минтс, виолистът и диригент Максим Рисанов и челистката Кристина Блауман.

Настоящият албум представя творби на Табакова от периода 2002-2008 г. като всяко едно произведение е написано за конкретен изпълнител или камерен състав.

*****

EСМ е музикално издателство, основано от продуцента Манфред Айхер през 1969 г. и до днес има над 1200 записа в каталога си, които покриват широка музикална палитра. Лейбълът стартира и изгражда своето име със записите на легендарните музиканти Кийт Джарет, Ян Гарбарек, Чък Къриа, Пат Матини, Пол Блей, за да разшири сферата на музикално покритие с “Новата серия” (от 1984 г.), която представя една отворена платформа от нова класическа музика – от предкласиката до настоящия момент. В тази серия стоят албумите на композитора Арво Перт, Гия Канчели, Валинтин Силвестров, Мередит Монк, Хайнц Холигер. ЕСМ е лейбълът, в който артистите са наистина свободни да се себеизразят и да разчитат на разбиране и адекватен продуцентски поглед от страна на Манфред Айхер. Независимият, култов лейбъл ЕСМ и неговият собственик Манфред Айхер нямат аналог в музикалната индустрия.

Разпространител на изданията на ЕСМ за България от 2001 г. е Дюкян Меломан, ул 6-ти септември 7а.

Ако сте пропуснали разговора на колегите от програма “Христо Ботев“ с Добринка, можете да го чуете тук

от

публикувано на: 07/03/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: