Всеки 6-и намира работа или стаж на Кариерните дни

05/03/2014
Светлозар Петров, управител на

На 18 и 19 март в София започват “Националните дни на кариерата – Добра кариера, добър живот“ в Националния дворец на културата. Те се организират за 13-а година от HR компанията и кариерен сайт “Джоб Тайгър“. След столицата форумът за завършващи и дипломирали се студенти ще протече в още 6 академични града.

Близо 172 000 души са посетили Кариерните дни през годините, от тях около 30 000 са намерили на срещите работа или стаж, стана ясно още на пресконференцията. Участието на студенти и млади специалисти в предварителните уъркшопи и форума е безплатно.

Вторият град в кариерното роудшоу е Варна – на 25 март, в галерия “Графит“; 27 март във В. Търново, Великотърновски университет; 1 април – Русе, Русенски университет; 3 април – Свищов, Стопанска академия; 8 април – Пловдив, Международен пловдивски панаир и на 10 април в Бургас, Бургаски свободен университет.

Стажът е най-доброто средство в света, измислено за запълване на пропастта между академичното образование и изискванията на бизнеса, коментираха от “Джоб Тайгър“. И тази година участие са заявили организации от всякакви сфери – ИТ фирми, производители и банки. В София щандове ще имат над 105 фирми. С малки изключения компаниите предлагат платен стаж. Обикновено заплащането е близо до минималната работна заплата, в ИТ бранша е почти двойно.

“Освен, че придобиват опит в самопрезентирането и общуването на интервю за работа, като например да не питат: “С какво се занимава вашата компания?“, младите хора се сдобиват с информация за пазара на труда“, коментира Светлозар Петров, управител на “Джоб Тайгър“. “Младежите не познават бизнеса, който работи около тях. Живеем в странна ситуация, в която има много безработни и много незаети работни места“, допълни още той. Според специалиста, безработните у нас са близо 400 000, а над 10 000 са вакантните позиции, за които обаче се изискват специфични умения.

330 работни места за хора до 29-годишна възраст в периода 2014-2016 ще осигури Нестле България, съобщи Биляна Георгиева, мениджър “Човешки ресурси“ в компанията. За 11-и път “Дни на кариерата“ се осъществяват с подкрепата на Нестле.

 

от

публикувано на: 05/03/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: