Верка Сидерова с награда за цялостно творчество

06/03/2014
Радио Бинар
Верка Сидерова

На 28 февруари, в пресцентъра на БТА, Боряна Георгиева (внучката на Борис Машалов) и Константин Лазаров, които са сред основните организатори на Годишните фолклорни награди, връчиха плакет „Борис Машалов – Полетът на песента“ и статуетка за цялостен принос на певицата Верка Сидерова.

Радио „Бинар″ взе специално интервю за своите слушатели и почитатели на фолклора. 

„Добруджанският славей“, както е известна вече 88-годишната Верка Сидерова, разказа спомени за Борис Машалов и не скри изненадата и вълнението си, че още не е забравена след като от години не е на сцена. Тя надписа и подари с автограф дискове с песни в нейно изпълнение и екземпляри от книгата си на гостите на церемонията. С две песни, една от които емблематичната от репертоара й „Лале ли си, зюмбюл ли си“, я поздрави Даниела Петкова, ученичка на Светла Караджова в СУ „Климент Охридски“.

По време на церемонията голямата певица беше искрено развълнувана от вниманието и приза за цялостно творчество, получи много поздравления и цветя, както и букет лично от Негово превъзходителство посланика на Палестина д-р Ахмед Ал Мадбух, който заяви че е „неин фен не само защото фолклорът на България и родината му си приличат”.

Радио „Бинар″ на 26 и 27 септември ще отрази пряко от град Смолян концерта на номинираните от Годишните фолкорни награди. Специално за почитателите на фолклора, Верка Сидерова сподели пред микрофона на „Бинар″ (виж аудиофайла), че „не може да си познае езика“ заради чуждиците в съвременния български език, а също така че обича да пее „соленички“ песни…..  когато е ядосана.

Песните на Верка Сидерова можете да чуете по музикалния канал „Фолклор″ на Радио „Бинар″.

За да гласувате и повече информация за инициативата тук   

Интервю с Верка Сидерова
Александър Заралиев

от

публикувано на: 06/03/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: