Рапър плюе лекарското съсловие като пиар на премиера

03/03/2014

Един рапър – нарочно не споменаваме името му, защото предполагаме, че цели публичност – заяви на страницата си във Фейсбук, че прощава на всички, но не „и на селските ни лекари, които са объркали диагнозите и рецептите на много хора, и заради тях си патят“. От изказването, тъй като съдържа стилистична грешка (двусмислица) не става много ясно дали лекарите си патят или хората, или пък диагнозите и рецептите, но това е смислов проблем – налице са „селските лекари“ и обърканите диагнози и рецепти.

Тези думи той произнесе на Прошка (Сирни заговезни) и в навечерието на Националния празник. Лицата, чиято публичност се дължи на скандално поведение, печелят лесна 15-минутна слава от подобни изказвания.

Днес въпросният рапър беше поканен в сутрешния блок на Нова телевизия. Реално, ако не беше направил горното скандално изказване, нямаше повод да запише подобно участие. Кой е този рапър и защо обижда българските лекари? Каква е причината? На страницата му във Фейсбук (където той отправи посланието) не е посочена причина; има информация обаче, че днес има премиера на нещо. Нарочно не споменаваме името на „премиерата“, защото не желаем да участваме в малката пиар игра на рапъра.

Вероятно премиерата щеше да мине незабелязано и нямаше да му осигури място в националните медии, ако не бяха лекарите… А тя щеше да мине незабелязано, защото освен обичайната демонстрация на агресия, ниска езикова култура, нови дрешки, рапърът не може да предложи нищо друго на своята публика. Но защо точно лекарите? Защо рапърът не плюе политиците, инженерите, бизнеса, журналистите? Защото споменатите са отдавна оплюти; защото лекарите представляват т.нар. хуманни професии – хората, които посвещават живота и професионалния си път на другите. Да обиждаш този, който се грижи за живота и здравето ти е най-малкото акт на неблагодарност. И това с цел – публичност…

Следващия път нашият рапър може да реши да се изпюе върху някоя национална светиня, за да го снимат по телевизията, ако все пак няма друг начин да привлече вниманието към себе си и семплото си творчество.

За съжаление, ние сме единственото общество, в което се култивира негативно отношение към лекарите, а обидата към съсловието е билет за националния ефир. И единствената държава, която така безотговорно изпраща лекарите си в чужбина. Парадоксално е, но за да стенеш лекар учиш 10 години. А за да си рапър не ти трябва образование, трябва само да обиждаш… Представяте ли си селските доктори, учили–недоучили медицина и специализация – как бъркат рецептите и диагнозите, защото са селяни и тъпаци, а умния и безкомпромисен рапър как ги поправя…Боже опази!

Открито писмо на лекарите, работещи в УМБАЛ „Александровска“: http://alexandrovska.com/display.php?bg/Актуално/555

от

публикувано на: 03/03/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: