Под купола

04/09/2015

Би ли се съгласил да бъдеш затворен под специален купол за цяла година? Е, шестима смелчаци вече са казали „да“ и то с определена кауза, а не като в Big Brother. Куполът ще бъде поставен на Хаваите, а това ще е най-дългосрочният изолационен експеримент на НАСА. Каква е целта? Да се спомогне за пътешествие до Марс в близко бъдеще. В екипа има френски микробиолог, немски физик и четирима американци – пилот, архитект, доктор/журналист и изследовател на почвен материал. А куполът ще е наистина сериозно съоръжение – диаметърът му е 11 метра, а височината – 6 метра.

Учените ще бъдат затворени под купола на 5 септември (събота) в 4 ч. наше време през нощта. Цялото пространство е без животни и с доста бедна растителност, а мисията наистина ще продължи цели 12 месеца. Сред специалистите има представители и на двата пола. Те ще се хранят предимно със сирене на прах и консерви с риба тон, като ще разполагат със собствени стаи. Ще имат и ограничен достъп до интернет.

Какъв човек трябва да си, за да прекараш година от живота си под купол? „Шестима човека, които искат да променят света, като направят възможно това да живеем другаде освен на Земята“, отговаря Шийна Гифорд, която е част от екипа. „Ще изучаваме архитектурни методи за създаване на по-обитаема околна среда и създаване на възможности за хората да живеем при екстремни външни обстоятелства на Земята и други светове“, допълва архитектът Тристан Басингтуейт.

НАСА разполага с технологична възможност да изпрати робот на Марс за 6 месеца, но специалистите са убедени, че един екип от хора трябва да остане на Червената планета между 1 и 3 години, за да събере необходимата за последвали изследвания информация.

от

публикувано на: 04/09/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: