Космическа салата

11/08/2015

Малка хапка за човека, голяма промяна за човечеството.

Точно така, живеем в бъдещето. И то не само на традиционните открития в космоса, а и на вкусовите такива. Преди броени дни космонавти за първи път опитаха зеленчуци, отгледани в космоса.

„Има доста приятен вкус. Малко напомня на рукола“, обяснява астронавтът Скот Кели, след като е пробвал „космическа“ маруля. Кели е един от тримата, които са опитали въпросната реколта на борда на Международната космическа станция (МКС) този понеделник.

Членовете на екипажа на Експедиция 44 за първи път вкусили червена маруля, отгледана при липсваща гравитация, в понеделник. Те първо почистили „реколтата“ с хигиенизиращи кърпички, след това пробвали да ядат сурови марулите, а за финал дори си направили салата от тях с малко студено пресован зехтин и италиански балсамов оцет.

„Ако един ден отидем на Марс, а това рано или късно ще се случи, тези стъпки, които правим в момента, определено ще са ни от полза“, обяснява Кели.

Кели и колегите му подготвили семената в специална почва, съставена от глина, тор и вода още преди година – на 8 юли. Експериментът носи официалното название Veg-01, но в НАСА го наричали шеговито „Веджи“, като първоначалната идея била именно отглеждането на растения при нулева или микрогравитация с цел да се достигне до отглеждането на пълноценна реколта за хранителните нужди на космонавтите, докато са в космоса.

„Отглеждането на храна ще е от огромно значение за бъдещите дългосрочни космически мисии, така че тези тестове са изключително полезни за експедициите до Марс, които ще се случат в съвсем близко бъдеще“, обяснява Табата Томпсън от НАСА пред Guardian.

От НАСА и преди са провеждали експерименти с отглеждане на растения в космоса. При връщането на земята били направени тестове, които установили, че „зеленчуците са по-чисти и качествени от тези, които предлагат повечето вериги магазини“ (по думите на говорителката на НАСА Стефани Шиърхолц).

Шиърхолц подчерта, че основната задача на този експеримент е след време именно чрез вътрешно отгледани зеленчуци да се обезпечават хранително дългосрочни мисии. (Защото досега се е налагало на всеки 6 месеца да има презареждане с провизии, което пък е проблем при космически кораби, отдалечени от Земята.)

Колкото по-независими сме от гледна точка на хранителни припаси, толкова повече можем да се отдадем на истинската си мисия – изследователската„, категорична е Шиърхолц. „Храната, разбира се, може да не включва зеленчуци, но именно тяхното присъствие в ежедневния хранителен режим има психологическо въздействие – че космонавтите ядат реална храна, чието производство е близо до самите тях, а това е изключително важно“, пояснява тя.

И макар много космонавти да признават, че вкусовите им възприятия се променят, когато са при нулева гравитация, тази необходимост от хранене с растения ще нараства.

„Колкото по-дълги стават мисиите, колкото повече се отдалечават в пътуванията си от Земята, толкова повече космонавтите ще се нуждаят от растителна храна, а дори самата идея, че тя може и да се отглежда в същото пространство, където те самите пребивават, облекчава многократно носталгията по дома и родната им планета“, допълва специалистът от НАСА Джиола Маса.

от

публикувано на: 11/08/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: