Клъстерите – в помощ на икономиката

10/02/2014

Повече от 1500 клъстерни организации от Европа създават благоприятна бизнес среда за малките и средните предприятия чрез сътрудничество с научни институции, доставчици, клиенти и конкуренти. Правилно работещите клъстери предоставят повече професионални услуги на малките и средни предприятия, като дават възможност на участващите предприятия да се представят по-добре.

Европейският клъстер „Отлична инициатива“ е разработил необходимите инструменти, за да помогне на организациите да оценят и подобрят ефективността си. Повече от 500 клъстерни организации вече имат бронзов етикет за високи постижения, а над 20 са със златен. В това издание на „Бизнес планета“ се фокусираме върху компания, специализирана в сектора на офшорната енергетика, заедно с още 280 други.

Скандинавската „Оушън Тийм“ се занимава с течно пречистване на масла и системи за конверсия и е част от клъстера от първия ден. През последните 10 години броят на служителите й се е увеличил пет пъти; отворили са филиали в Катар, Индия и Мексико. Йенс Петер Томсен, управляващ директор на „Оушън Тийм“ казва за Евронюз: “Участваме и в група за международно договаряне, в такава за подокеански технологии, и накрая – в група за офшорна вятърна енергия.“ Освен в различни работни групи, Питър също участва в еднодневни семинари, насочени към други бизнес компании (B2B). Той обяснява: “Чрез подобни събития в рамките на деня можем да говорим едновременно със 17 различни участника: партньори и клиенти от цял свят. Това е много ценно за малко предприятие като нас.“

За да се развиват, малките или средни предприятия трябва да се възползват пълноценно от своя клъстер, който представлява високо професионална, добре структурирана и конкурентна организация. Сьорен Дибдалх от клъстера „Офшорна енергетика“, казва: “През последните десет години, ние сме поставили началото на повече от 80 проекта за развитие. Например, групата на компаниите, които развиват технологии под морското равнище, навлезе на пазара в Дания.“ Като признание за качеството на проекта организацията, „Офшорна енергетика“, беше наградена със златния знак на Европейския клъстер „Отлична инициатива“. Той е поставил “посланици“ в страни с висок потенциал за растеж, които реализират проекти за развитие. Клъстерните компании са създали 6000 работни места през последните три години. При някои е имало нарастване на оборота с почти 60% , главно благодарение на износа.

от

публикувано на: 10/02/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: