Отвъд свастиките и агресията

10/02/2014

facebook

Вчера в София се проведе антинацистко шествие и протест под наслов „Фашизмът не е мнение, а престъпление! Не на Луков марш!“. Събитието започна пред НДК, премина по бул.“Витоша“ и завърши пред Съдебната палата. Кое наложи провеждането на подобен протест? Случването на „Луков марш“ вече повече от 10 години безпрепятствено по улиците на София, на което присъстват организации с повече или по-малко прикрити неонацистки идеи, представящи се за „патриотични“, е само част от проблема. Неслучайно организаторите бяха обявили, че противопоставянето на приличащото на фашистки военен парад шествие „Луков марш“ е само една от темите на протеста. Много по-притесняващото е, че неонацистки и расистки прояви се случват ежедневно не само в София, но и в цяла България. Само преди два дни на протест срещу Главното мюфтийство в Пловдив представители на футболни агитки се опитаха да атакуват сградата и влязоха в сблъсък с полицията. В репортаж на btv се казваше, че ултрасите (де факто неонацисти) скандирали „Долу ДПС!“. От самият репортаж обаче можеше да се чуе, че основният „лозунг“ е бил не „Долу ДПС!“, а „Турците – вън!“…

Почти всяка седмица неонацисти пребиват на улицата бежанци, хора от малцинствата, хора с различна сексуална ориентация или просто младежи, които не са съгласни с техните идеи. На фона на всичко това няма почти никаква реакция от страна на държавата и, което е по-лошо, на обществото. Вместо това наблюдаваме постоянно едно нескривано желание на медиите да канят отявлени националисти, които са расисти не много далеч от идеологията на фюрера, за да коментират теми като бежанската вълна например. Все едно са експерти по Близкия Изток или сигурността….

Именно подобни проблеми накараха група млади хора да се организират още преди месец и половина и да направят протестно шествие под наслов „Фашизмът не е мнение, а престъпление! Не на Луков марш!“ на 9 февруари, вчера. На него бяха поканени хора с най-различни идеи – от либерално десни до умерено и по-крайно леви, а също така и много хора с антиавторитарни възгледи. Въпреки че БНС на Расате се опита да провокира събитието, насрочвайки свой протест по същото време и на същото място, провокация не се състоя, защото организаторите бяха успели навреме да сменят часа на провеждане. Ранният час 10:00 в неделя сутрин вероятно е разколебал доста потенциални участници, но в крайна сметка хората не искаха сблъсъци и насилие, а бяха дошли да изразят гражданската си позиция мирно.

След края на протеста в социалните мрежи започнаха да се сипят обвинения, че протестът бил завладян от леви комунисти, докато на самия протест реално се изказаха и мнения против всеки един тоталитаризъм и авторитаризъм, в това число и левият. И докато явно организаторите искаха да обединят колкото може повече РАЗЛИЧНИ хора срещу нацизма и расизма, то типично българските разделения от близкото минало отново проработиха. За да не бъда многословен ще дам само два примера: няколко дни преди самото събитие леви, маргинални нацинал-популисти като Движение „Че Гевара“ – Пловдив обвиниха организаторите в „либерален фашизъм“. След протеста пък известни личности с най-общо казано дясно-либерални възгледи обвиниха шествието във флирт с БСП и левия тоталитаризъм. Когато искаме да се изправим срещу агресивните и истерични прояви на доста развилия се вече български неонацизъм, мисля че няма място нито за социал-национален популизъм, нито за пещерен антикомунизъм, на каквито сме навикнали през всичките години на изстрадалия ни „преход“. Защото докато ние се обвиняваме взаимно, „фашистите продължават да убиват, а властите – да прикриват“ (текст от лозунг от вчерашния протест). Дано когато всички осъзнаем това, вече да не е необратимо късно. Повече – в „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ довечера от 21:30ч.

от

публикувано на: 10/02/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: