Още от архива на Alarma Punk Jazz

05/02/2014

Миналата есен, на десетото юбилейно издание на радиофестивала Alarma Punk Jazz, докато пернатите отлитаха на юг, а източногерманци кръстосваха Балканите с нескончаеми турнета, „Котки Под Коли“ отново излязоха на сцената. И като група, и като съорганизатори на концерта на Monizid – инди рок трио от Лайпциг, което самите те, Котките, откриха за българската сцена още през 2010-та в качеството си на организатори на Impossible Fest.

Тези специално котки, или поименно Любомир Брашненков – бас, Николай Писанчев (не е псевдоним) – саксофон, Георги Шаров (също не е псевдоним, колкото и да не ви се вярва) – барабани, Спартак Йорданов – китара и Елена Димитрова – глас на неинструменталните пиеси, изпълзяват изпод колите горе-долу веднъж годишно и то все по специални поводи. Поводите обикновено са свързани с Alarma Punk Jazz – случайно или не, вие сами можете да си прецените, докато броите форумите за авторска некомерсилна музика у нас на пръстите на едната си ръка.

Дебютът им на голяма сцена беше в рамките на „Аларма“ през 2011-та, когато подгряваха американците No Age и канадците Handsome Furs на първото ни голямо съвместно събитие с Indioteque. После, през 2012г. свириха на осмия „Аларма пънк джаз фест“ в Дома на киното заедно с японеца By Haruo, Bernays Propaganda, „Трендафил & Чугра“ и класиците на пънк джаз The Ex.

Иначе в тези едногодишни промеждутъци те си свирят. Понякога се разпадат. После пак се събират. Вече навярно имат достатъчно материал за цял албум. Звученето им е такова, че няма как да не припознаем влияния на групи като Get The Blessing, Morphine и „Осил Амук“, което е една нелоша комбинация за тукашните ширини, където всичко е или прекалено фънки, или прекалено етно, или в жанрове, които е по-добре великодушно да пропуснем. Сега са ни подготвили пиесата „Морфей“ – запис от десетия „Аларма пънк джаз“: порадвайте й се, изкривете врат, огледайте добре видео кадрите, които са се получили порядъчно психеделични (като от парти за рождения ден на самия Зезул), и до следващото изпълзяване изпод колите…

от

публикувано на: 05/02/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: