Провалената „шистова революция“?

04/02/2014

Не мога да разбера политиците и чиновниците, защо непрекъснато витиевато обясняват, че добивът на шистов газ е вредно нещо и в същото време със зъби и нокти се борят да прокарат идеята за неговото добиване.

Не мога да разбера и хората, които стоят отстрани и въобще не реагират в посока към забраната му, инертно изчакващи да видят какво ще се получи от протеста на малобройните еколози.

Факт е, че добиването на шистов газ вреди на здравето на хората. Ще ви изредя само някои от нещата, които биха повлияли доста сериозно на здравословното ви състояние. Питейната подпочвена и повърхностна вода се замърсява до пълна негодност – първо в региона на добив, а след това и се получава насищане с радиация. Създават се огромно количество литри от токсични отпадъци под формата на воден разтвор с отровни химикали. Провокира се сеизмична активност. Активизират се редица от болести, някои от които са смъртоносни.

Към това мога да добавя един линк на български сайт, на който има няколко американски филма, с български субтитри, за „ползата“ от „шистовата революция“.

Gasland

На журналистически въпрос в кулоарите на парламента на 30.01.2014 г. бившият премиер Бойко Борисов отговаря, че докато той е управлявал ген. Уесли Кларк няколко пъти е идвал при него с „молба“ да свали мораториума за добив на шистов газ. Незнайно защо, обаче, тази „новина“ беше тиражирана, с безлично заглавие, само от един електронен български сайт.

Миналата година Европейската комисия препоръча осигуряване на подходящи предпазни мерки за опазване на околната среда и климата във връзка с технологията за фракинг – хидравлично разбиване с големи водни количества, използвана по-специално при дейности във връзка със шистовия газ.

„Сухо“ и ясно, но само като препоръки за добива на шистов газ. Но не и забрана?! А на практика „шистовата революция“ се провали. Почти половината британци заявиха, в социологическо проучване, че не биха искали в радиус от 15 км от дома им да има сондажи за шистов газ.

Правителството в Лондон активно подкрепя откриването и разработването на подобни находища чрез метода на хидравлично разбиване, или т.нар. фракинг. Надеждите са да се намали зависимостта от вноса, но технологията срещна остра съпротива от природозащитници и местни организации, твърдящи, че тя уврежда околната среда, разказва „Ройтерс“.

В Полша срокът на действие на две от трите лицензии за проучване на шистов газ на италианската нефто-газова компания ENI изтече. За това съобщи във Варшава прессекретарят на министерството на околната среда на Полша Павел Микусек: “Фирмата ENI по решение на корпорацията не продължи два от трите лиценза (Млинари и Малборк), в резултат от което срокът на действие на лицензиите изтече. Третата лицензия Елблонге както и преди остава действителна.“

По-рано проучвания на шистов газ в Полша прекратиха американските компании Exxon и Marathon Oil и канадската Talisman.

Напрежението в румънското село Пунджещ, където американската компания „Шеврон“ започна подготовка за проучвания за шистов газ, не е намаляло изобщо и през Новата 2014 г., пише вестник „Адевърул“, цитиран от БТА.

Селяните от Пунджещ са отчаяни заради жандармерията и призовават властите да успокоят положението. Хората заплашват, че ще запалят къщите си, ако нямат свободата да се движат без да бъдат снимани и да се легитимират непрекъснато, пише вестникът.

Представителите на фирмата „Шеврон“ пристигнаха на 2 декември 2013 г. през нощта със свое оборудване в периметъра в Пунджещ, за който имат концесия и който е с площ от близо два хектара. В зоната бяха мобилизирани впечатляващо количество полицаи, жандармерия, пожарникари.

Тогава между силите на реда и протестиращи срещу експлоатацията на шистов газ в Румъния възникна напрежение, а около 30 демонстранти бяха откарани със затворнически коли, за да бъдат легитимирани.

„Шистовата революция“ в Европа на практика се провали. Доставките на шистов газ от САЩ също са под голям въпрос. В същото време, без особен шум „Северен поток“ снабдява Северна Европа с газ. Точно толкова надеждно ще работи и „Южен поток“.

от

публикувано на: 04/02/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: