Вечерница НЕ по вечерно!

22/06/2015

Фолклорната формация „Вечерница” е кръстена на една от най-почитаните в българския фолклор звезди – Вечерницата. Голяма част от звездите и съзвездията в народната традиция имат своето земно отражение в света на хората под формата на прекрасни цветя. В традицията например на съзвездието Ралица отговаря цветето ралица, на Вечерницата – прекрасното цвете вечерница. А защо не и вокалното трио „Вечерница“?

Създадено е от певиците Ваня Вакари, солистка на световноизвестния хор „Български гласове – Ангелите”, Сорина Богомилова и Нина Николова – солистки в НФА „Филип Кутев”. Преди две години Таня Първанова, която също пее в Националния фолклорен ансамбъл, взема партията на Нина Николова.

Репертоарът на триото е от автентични до обработени песни, написани специално за тях от различни български композитори. Огромно вдъхновение за певиците представлява и творчеството на композитора Коста Колев. Важна роля в развитието им оказва също и Мария Лешкова – диригентка и певица, която ги въвежда в тънкостите на прецизното художествено изпълнение на българския фолклор.

Още от 2000 г. те имат огромен успех по сцените на Америка, Европа и България, а през 2009 г. записват и първите си песни с екип музиканти от ОНМ на БНР. Това са Росен Генков – гъдулка и вокал, Тони Цамбов – тамбура и ударни, и Стоян Илинов – ударни. За сценично-фееричното си присъствие триото разчита и на автентични носии от различни фолклорни области, както и на костюми, изработени от българския дизайнер Цено Вутов.

Просто чуйте и вижте още едно звездно цвете от съзвездието на българския фолклор!

от

публикувано на: 22/06/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: