Годишните награди на БНР

25/01/2014

Годишните награди на Българското Национално Радио “Сирак Скитник“ 2013 бяха връчени на церемония в Софийската градска художествена галерия. 79-ият рожден ден на БНР съвпада с отбелязването с изложба на 130-тата годишнина от рождението на българския писател и художник Сирак Скитник /Панайот Тодоров Христов/, който е и първият ръководител на Радио София.

Наградените:

Предаването “Спорт и музика“ на програма “Хоризонт“ на БНР е носителят на Голямата награда “Сирак Скитник“ за 2013 г. Спортното предаване се излъчва 50-години в ефира без прекъсване от създаването му и заради своя стил се наложи през годините като едно от най-слушаните и обичани радиопредавания в националния ефир. Тайната е в сърцатостта към работата, любовта към спорта, отдадеността на екипа и уникалната възможност чрез директната връзка в ефира на БНР слушателите да присъстват на всички футболни срещи и значими спортни събития. Това е най-старото предаване в българския ефир изобщо, не само спортно.

Началото е през 1963-та година. Тогава пред микрофона сядат основателят на спортната редакция Петър Петров, когото приятелите наричат Старото Петре, и Петър Милушев. Милушев е човекът, когото можем да наречем “бащата“ на “Спорт и музика“. Три години по-рано той е командирован на Олимпиадата в Рим. Там посещава едно от спортните студиа на RAI. Силно впечатление му прави темпераментен коментатор със слушалки, който седи пред пулт с двайсетина бутона и непрекъснато ги превключва. Става ясно, че той е в директна телефонна връзка със стадионите и залите, където се провеждат Игрите, и включва репортерите в най-интересните моменти. От време на време се пуска и музика. След завръщането си в България Милушев решава, че италианската идея може да бъде “открадната“. В началото “Спорт и музика“ започва да включва по един-два мача от футболното ни първенство – Боби Симеонов и Любен Попов предават от софийските стадиони. По-късно се присъединяват Митко Чуков, Николай Галов, Емил Александров и Васил Атанасов от Пловдив, Митко Гогошев и Стефан Янев от Варна, Сава Тончев от Шумен. С годините екипът се разраства и постепенно в него влизат още незабравими гласове.

Важно и значимо за радиото е, че в предаването участва абсолютно цялата Спортна редакция на БНР. В “Спорт и музика“ са застъпени всички журналистически жанрове – пряко предаване на спортни събития, коментари, новини, интервюта, кореспонденции, обзори.

Екипът на “Спорт и музика“ винаги се е стремял към технически нововъведения, които по-късно са намирали приложение и в останалите предавания и емисии на БНР. Пример са и последните две мултимедийни устройства, които бяха внедрени при прякото предаване на футболните срещи и използват бързо развиващата се 3G мрежа в България. Съвсем естествено с появата на нови медийни продукти предаването “Спорт и музика“ също се променя, за да отговори на изискванията на слушателите.

Не на последно място предаването е изиграло през годините и решаваща роля при определянето на музикалния вкус на слушателите. Балансът между говор и музика, който осигурява екипът, е еталон за радиожурналистика. Музиката в “Спорт и музика“ често е превръщала тематично свързаните с материалите песни в хитове.

За 50 години предаването е излъчвало от почти всяка точка на света. Бокс от Тайланд, тенис от Австралия, световно по футбол от ЮАР, от базовия лагер на експедицията ни, покорила Еверест през 1984-та година, когато загива Христо Проданов. И дори мач от Полярния кръг. Така “Спорт и музика“ може да се похвали с преки предавания от Сидни до Ванкувър, от Акурейре до Кейптаун и от Токио до Рио де Жанейро.

Пред микрофона на “Спорт и музика“ за последните 50 години са заставали изтъкнати журналисти, сред които Петър Милушев и Петър Петров (създателите на предаването), Калин Катев, Емил Кожухаров, Асен Минчев, Тихомир Бенчев, Руслан Райчев, Красимир Луканов, Николай Веселинов, Теодор Черешев, Ивайло Герчев, Иван Пашов, Огнян Симеонов, Борислав Нинов, Илиян Христов. За налагането на успеха на предаването “Спорт и музика“ през годините са работили редом с коментаторите и кореспондентите от страната, звукорежисьори, музикални редактори, технически екипи.

Създателите – Петър Милушев и Петър Петров, както и техните последователи доведоха “Спорт и музика“ на върха, който все още е недостижим за конкуренцията и вече 50 години магическият тромпет продължава да звучи от ефира на програма „Хоризонт“.

Наградата за радиожурналистика и специалната награда “Златният глас на радиото“ в памет на журналистката Надежда Дженева спечели Кармен Манукян – водеща на “Нощен Хоризонт“, програма “Хоризонт“. Оценени са усилията й, работата й за интересно и оригинално представяне на събеседниците и темите, вниманието към документи и записи от “Златния фонд“ и ярко присъствие пред микрофона.

Награда за радиопредаване /радиопроект/ мултимедиен проект спечели предаването “За думите“ с водещ Венета Гаврилова, програма “Христо Ботев“. Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика изобщо, българския език и речта на различните поколения българи от създаването си през ноември 1994-та година. Търси баланса между познанието и забавлението, между пуристичните нагласи на част от аудиторията и приемането на естествения развой на езика.

Ръководството на БНР присъди посмъртно отличие за Марсел Селие – за приноса му в популяризирането на българския фолклор и хора “Мистерията на българските гласове“ (създаден като женски фолклорен хор на БНР). Селие почина на 13-и декември 2013-а година. През 2014-а година ще бъде организиран концерт в негова памет, на който ще бъдат поканени участнички в хора “Мистерията на българските гласове“, както и съпругата на Марсел Селие – Катрин, която ще получи отличието.

За първа година БНР провежда и конкурс “№1 на програма…“. Той е за всички ефирни програми на БНР – националните “Хоризонт“ и “Христо Ботев“, и регионалните – София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Варна, Бургас и Видин. Екипите от съответната програма дават гласа си за един избран. Тримата, събрали най-много гласове от всяка програма, се номинират за наградата, след което слушателите избират своя фаворит. Резултатът от слушателското гласуване се добавя към резултата от първия етап и се определя №1 на всяка от ефирните програми на БНР.

Отличените:

Радио Пловдив – инж. Минко Кръстев

Радио Видин – Йорданка Петрова

Радио Шумен – Красимира Петкова

Радио Бургас – нж. Кирил Костадинов

Радио Стара Загора – инж. Живко Нанев

Радио Варна – Иван Тасев

Радио Благоеврад – Донка Найденова

Радио София -Атанас Кулински

Програма “Христо Боев“ – Елина Величкова

Програма “Хоризонт“ – Петър Волгин

 

 

Годишни награди на БНР „Сирак Скитник“ 2013

https://www.youtube.com/watch?v=Tu5WzsNbOKU

Бинар

от

публикувано на: 25/01/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: