Не третирайте активистите по-строго от масовите убийци

11/01/2014

В социалните медии набира сила петиция за освобождаването от затвора на Готфрид Сваршлом, известен с псевдонима Анаката (Anakata), компютърен специалист и съосновател на „БитТорент“ (BitTorrent) и „ПайратБей“ (The Pirate Bay). Поводът за петицията е извъндедно строгото отношение, на което активистът на свободното споделяне на информация е подложен от страна на властите в Дания. Той има право на свиждане в продължение на 7 часа/месечно и едва 6 часа/седмично достъп до мобилен телефон. И никакви книги, разбира се. Ако първите две мерки могат да бъдат мотивирани с това, че той евентуално може да разпространи някаква информация или да укрие доказателства, то последната – ограничението да чете – си е чист тормоз. Та Сваршлом може да изкара година-две в затвора и това да го върне много назад професионално. А той определено е добър специалист, независимо че не работи по конвенционалния начин.

Одисеята на Анаката е достойна за екшън на абсурда от типа на „Матрицата“. Главният герой е допуснал малка грешчица, за която е преследван от държавната машина по всички кътчета на Планетата, залавян и поставян зад решетките, съден и излежаващ присъди в различни държави; депортиран и пак съден, и пак затварян.

Според Wikipedia.com, Анаката е арестуван за първи път на 30 август 2012 –та от силите на реда в Пномпен, Камбоджа, по искане на шведската полиция и депортиран в Швеция, където излежава присъдата си. Разследван е също за хакерство и данъчни престъпления, включително – за незаконно проникване в сървърите на Данъчната служба на Швеция през периода 2010-та и 2012-та. Въпреки това до началото на 2013-та срещу него няма влязла в сила присъда. От друга страна, през юни 2013 -та, той е заподозрян от полицията в Дания в кражба на личните данни на няколко милиона граждани. Датската полиция поисква екстрадирането му от Швеция, за да бъде съден. Страните се договорят това да стане след като приключи процесът в Швеция. На 20 юни 2013 г. Анаката е осъден на 2 години лишаване от свобода. Върховният съд на Швеция, намали присъдата му и на 29 септември същата година той беше освободен. Но това му докарва нов проблеми, тъй като е екстрадиран в Дания, където попада във споменатия затвор със строг режим.

И докато няколко скандинавски държави си подхвърлят злополучния активист като горещ картоф, се питаме: Анаката ли е най-страшният човек на Скандинавския полуостров? Определено – не! В какво се изразява вредата от постъпките му? С действията си е довел до известни загуби (макар че не е сигурно) на звукозаписни компании и такива, разпространяващи филми, свалил е печалбата на някои софтуерни гиганти. Но определено не е убил никого, не е предизвикал масов глад или друго обществено зло. А може би с действията си е разпространил продуктите на тези компании и е образовал потребителите на по-бедните европейски държави? Нека погледнем на направеното него не само през кривия макарон на пиар службите на засегнатите компании, но и през призмата на цялата общност, която по ирония – включва и интересите на тези компании. Подобна роля на „БитТорент“ и „ПайратБей“, от много време насам имат библиотеките: събират физически на едно място огромен интелектуален масив и го дават за временно ползване на тези, които се интересуват, но не могат да си го купят. Библиотеките са културни институции и се ползват с немалко обществено признание. Никой писател или издател не е проплакал че губи пари заради дейността на библиотеките и никое правителство не я е инкриминирало. И ако от много време насам библиотекатите са на почит, защо разпространителите на електронни продукти през интернет се преследват повече от масовите убийци. Например, масовият убиец Андреш Брейвик, който отне живота на 77 души в Норвегия и излежава, за сега, 21-годишна присъда, не е държан при строг режим; има право на свиждане; има достъп до компютър и може да чете книги. Двоен стандарт ли е хуманното отношение към един масов убиец в сравнение с твърде строгите марки спрямо един активист ? И ако това е очевидно, защо вместо да оправят собствените си правни абсурди държави като Дания отправят периодична критика към правната система на другите държави от ЕС? Наказанието на Анаката не съответства на извършеното от него, така че най-добре е да бъде освободен. И както във всяка истинска приказка, поуката от случилото се със Сваршлом е, че Камбоджа не е никак добра дестинация за емиграция, ако сте „сгазили лука″ в ЕС или САЩ. При подобна ситуация последвайте примера на Едуард Сноудън, който разкри машинациите на американските тайни служби и емигрира в Русия. Сигурно сега гледа как вали сняг през прозореца на някой московски ресторант и пие…чай.

 

от

публикувано на: 11/01/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: