Поставиха статуи на Сноудън, Асанж и Манинг в Берлин

11/05/2015

На известния площад в Берлин, Александерплац, бяха поставени бронзови статуи в реален размер на Челси Манинг, Джулиан Асанж и Едуард Сноудън. Това се случи на скромна церемония на площада на 8 май пред членове на Германската зелена партия и активисти. И трите личности са знакови и считани за герои на политическата левица във връзка с изтичането на важни документи относно разузнаването на САЩ.

Създателят, италианският скулптор Давиде Дормино, обясни, че е искал „да представи трима съвременни герои, които са загубили своята свобода заради истината“. Той подчерта, че тези скулптури трябва да ни напомнят непрестанно „колко е важно да знаем истината и да имаме смелостта да я ценим за това“.

Във видеото можете да видим част от работата на Дормино

Основателят на Wikileaks Джулиан Асанж в момента е изправен пред екстрадиция в Швеция, за да бъде разследван по обвинения в изнасилване и сексуално насилие, но се страхува, че ще бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред въпроса около ролята си в изтичането на секретни документи, засягащи държавната сигурност на САЩ. Той намира убежище в лондонското посолство на Еквадор.

Американският военен Челси Манинг беше осъден през 2013 г. по обвинения, свързани със Закона за шпионаж за изтичане на секретна информация от американското разузнаване и военни документи за Wikileaks. В момента той излежава присъда от 35 години. Роден под името Брадли Манинг, след арестуването си той признава, че цял живот се е чувствал жена, подлага се на хормонална терапия и променя името си на Челси Маниинг.

Едуард Сноудън в момента се спасява от екстрадиране в САЩ, намирайки убежище в Русия. Именно той беше човекът, който направи достъпна за журналистиte класифицирана информация от Агенцията за национална сигурност (NSA) – тези данни оповестиха реалния мащаб на възможностите за глобално наблюдение на американското правителство.

от

публикувано на: 11/05/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: