Фредерик Салдман и българското кисело мляко

02/05/2015

Frédéric Saldman avant d’avoir goûté le yaourt bulgare.

„Понякога, когато сърцето бие учестено, натискаме една точно определена точка на врата, за да се възвърне нормалният ритъм. Така открих, че и за други прости неща от ежедневието можем да сме си от полза сами на себе си – единствено чрез пръстите, а понякога и чрез позата, която заемаме.“

За да живеем по-добре, Фредерик Салдман ни съветва да намалим стреса, да се научим да заделяме време за малки моменти на удоволствие.

Как освен кардиолог Салдман става и нутриционист?

„Когато пациентите имат запушени артерии, естествено е да се загрижа за първопричината – храненето, и най-важното, да се намеся в стадий, който да не позволи нещата да се задълбочат“, казва той.

Книгите му позволяват да помага чрез практически съвети, които действат ефикасно и доказано на възможно най-голям брой хора, които иначе не би могъл да консултира в кабинета си. Лекарят смята, че медицината е част от нашия живот. Дава пример, че ако е на вечеря със сладкар, не би се поколебал да му задава въпроси около сладкарството, съответно не вижда проблем и хората да се обръщат с въпроси към него самия. Смята, че е човешко и отговаря с охота, такъв е животът.

Съветва ни, когато се озовем в плен на неустоим порив към похапване, просто да схрускаме две парченца стопроцентов черен шоколад. Ефектът ще бъде рязкото спадане в кръвта на грелина (хормонът на апетита). Приемането на черен шоколад премахва чувството за глад незабавно.

Дa намалим теглото, дa подобрим храненето и дa се отдадем на редовна физическа активност?

Нo тoвa e същинско изпитание на волята. Как да устояваме на изкушенията и приложим ли е здравословният начин на живот в консуматорското общество? В България то все още е в начален стадий. Този факт вероятно прави книгата „Най-доброто лекарство сте вие“ по-лесно изпълнима на практика и увеличава шанса й да се хареса като възглед и тематика на българския потребител.

„Смятам, че е въпрос на избор. Човек може да си купи мазно и сладко в лъскави опаковки, както може да предпочете плодове и зеленчуци. Имам предвид сезонни продукти, а не тези на висока цена – въпрос на лично отношение и отговорност. Да знаем как да пазаруваме – най-общо казано.“

Основната теза в книгата на Салдман гласи, че човешкият организъм притежавa огромни способности, които, веднъж задействани, са в състояние да лекуват ефикасно много болести и симптоми. Френският лекар сравнява човешкия организъм с таблет и ни приканва да се лекуваме с пръсти, а не с лекарства.

Стигаме и до България, прочута със своето кисело мляко, и мит ли е, че то ни прави столетници?

Все още няма научна доказаност на връзката между дълголетието и българско кисело мляко, ако беше така, цялата планета щеше вече усилено да го консумира, казва нутриционистът. С чувство за хумор отбелязва, че със сигурност е един превъзходен продукт, но за съжаление това не го прави реимбурсиран от здравната каса!

Разказва ни за любопитния пример от Япония, където наред с полезната консумация на сурова риба, съдържаща Омега 3 мастни киселини, се наблюдава и твърде висок брой ракови заболявания на хранопровода. Оказва се, че се дължат на съпровождащата консумация на горещ чай.

Фредерик Салдман проявява любознателност всеки път, когато посещава нова страна. Открива нейните „плюсове“ и „минуси“, научава нови неща за живота и хранителните навици в България, които своеобразно обогатяват опита му.

През 2009 година едно важно откритие получи 3 нобелови награди.

„Става въпрос за теломерите, малки окончания на хромозомите. Определяща за нашето дълголетие е тяхната дължина – ако са къси, рискът от заболявания е налице, а ако са дълги, толкова по-дълго ще живеем в добро здраве. Добрата новина е, че това явление е обратимо. При намаляване на стреса, теломерите се удължават. Изследванията показват, че генетичната заложеност влияе 15 процента, а останалите 85 процента са в наши ръце – правилно хранене, здрав сън и положителна психическа нагласа“, казва лекарят.

През последните двайсет години сме свидетели на една консумация в световен мащаб на анти-холестеролни препарати, които далеч не са безобидни и имат редица странични ефекти.

Къде се намираме днес в това отношение?

„При повишен холестерол имаме два варианта. Веднага ви предписвам лекарство, което да вземате ежедневно. То има странични ефекти , но ще ви даде усещането, че сте глътнали комка. Тя ви предпазва и ви създава усещането, че всичко ви е позволено – да пушите, да дебелеете, да не спортувате или каквото друго си пожелаете.“

Грешката, която се получава – уточнява кардиологът, е че намаляваме един от рисковите фактори, а всички други остават непокътнати. В този смисъл методът му изключва този вид подход.

Другият начин е да приложите съветите на Фредерик Салдман, т.е. да промените начина си на хранене, като изберете продукти, бедни на холестерол и такива, които го понижават, и добавите физически упражнения.

интервю на Любомира Иванова

от

публикувано на: 02/05/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: