Искате да свалите мазнини? Качете мускули!

04/05/2015

Live to LiftТова е статия предимно за жените. Защо?

Защото предимно жените са тези, които:

– са по-склонни да спазват нискокалорийни диети или директно да гладуват;
– са по-склонни да приемат от крайно недостатъчно до почти никакво количество протеин;
– са по-склонни да избягват упражненията с тежести над 3 кг от страх да не станат “прекалено мускулести”, “прекалено мъжествени” или нещо друго от приказките за деца.

От всичко това се случва следното – нямайки стимул и градивен материал да поддържа активните тъкани (най-вече мускулите) – т.е. тези тъкани, които изразходват най-много енергия в организма, тялото започва полека-лека да ги катаболизира – т.е. да ги разгражда.

Какво става като изядем част от тъканите, които изразходват най-много енергия? Точно така – намаляват енергийните нужди на тялото, за да поддържа своите процеси – т.е. пада енергията, които изразходваме в покой или с други думи – “забавя ни се метаболизмът”.

А какво се увеличава, когато спазваме дълго време рестриктивна диета или гладуваме? Точно така – гладът и още повече желанието за junk.

Честито!

В този момент е супер лесно да качим мазнини. В този момент се поглеждаме в огледалото и установяваме, че сме по-увиснали и по-отпуснати от преди. Решаваме отново да “минем на диета” и…  повтаряме цикъла. И ако някъде във времето не се осъзнаем, се набутваме в такъв дяволски кръг, в който на всяка следваща обиколка губим още мускули и качваме още мазнини.

Краткосрочно достигаме до skinny-fat фигурата. Дългосрочно крачим смело към откровено obesity (затлъстяване).

Що е то skinny-fat?

Skinny fat е:

– да имаш нормално тегло или дори да се водиш слабичка (слабичък);
– да изглеждаш нормално (или добре) в дрехи;
– да изглеждаш мек/а и отпуснат/а без дрехи.

Ако една жена е висока 170 см и тежи 55 кг, повечето жени ще кажат: “Уау! Това е супер! Искам и аз!”

170 и 55 обаче са две числа, които не казват нищо за това от какво са направени тези 55 кг. При skinny fat жените имаме минимално количество мускули и много мазнини. Т.е. 55 кг ни харесва като число, но огледалото не те пита колко тежиш – то показва единствено и само това, което е застанало пред него.

Какво да правя, ако имам много мазнини и малко мускули?

Това не е рядко, да не кажа, че е по-скоро често срещан сценарий. Оттам изходът е само един – качете мускули.

“Ама не искам да стана прекалено мускулеста”.

Знам. А прекалено отпусната искате ли да станете? Какво? Вие вече сте станала? Искате да изглеждате по-добре? Искате да се чувствате по-добре? Е, значи трябва да направим нещо по въпроса. Нека разгледаме защо са ни мускулите:

– за да можем да стоим прави и да ходим;
– за да се бием или да избягаме, когато животът ни е застрашен;
– за да се катерим, за да наберем храна и да я занесем на близките си;
– за да тичаме, скачаме и да се радваме на движението;
– имат и защитна функция и могат да играя ролята на броня.

Тези неща обаче повечето хора или ги приемат за даденост и не има обръщат особено внимание, или почти никога не се докосват до повечето от тях, или не могат, защото са тотално извън кондиция. И за да не задълбаваме повече тук – нека разгледаме как мускулите може да са в полза на жените:

– мускулите придават приятните извивки на тялото;
– мускулите са тези, които стоят тонизирани и ни правят да изглеждаме “стегнати”
(мазнините не могат да се “стегнат”);
– мускулите са тъканите, които горят най-много калории не само по време на физическа активност, но и в покой;
– като имаме повече мускули е по-трудно да качим мазнини;
– като имаме повече мускули е по-лесно да свалим мазнини;
– като имаме повече мускули имаме много по-висок тонус и сме много по-жизнени и енергични;
– като имаме повече мускули имунната ни система работи по-добре.

Това обаче са само думи, които не съм сигурен, че ще бъдат достатъчни за осъзнаване. Затова ще ви разкажа случаи, които съм имал.

Момиче с очевидно повече мазнини по себе си и като ѝ пипнеш трицепса (онова готиното, което виси от ръката), почти не може да различиш къде свършват мазнините и къде започва костта. Да, мускулът съществуваше минимално…

И това не важеше само за мишницата – и бедрата й бяха така, и вероятно други части на тялото. Откъде знам ли – като мериш мазнини посредством дебелина на кожна гънка, мишницата и бедрата са местата, където може да се усети какво е отношението между мускулите и мазнините. Е, във въпросния случай беше силно неблагоприятно. А момичето искаше да отслабне.

Обясних й: “В момента имаш МНОГО мазнини и почти никакви мускули. За да свалим мазнини, те трябва някъде да бъдат използвани за енергия. Трябва да ги изгорим някъде. Мускулите са пещи за мазнини – там мазнините изгарят. Ти твоите пещи си ги разглобила и си ги продала за скрап. Трябва да изградим нови пещи, за да да горим мазнини. Мазнините не можеш просто да ги изакаш. Ще трябва да качим мускули.”

Като отговор получих: “Ако стана мускулеста, ще ти счупя главата”.

Тегава работа. При хора, които имат много малко мускулна маса, просто не става. Първо трябва да изградим структурите, които ще вършат това, което искаме – да горят мазнини.

Какво да правя, ако почти нямам мускули, а искам да сваля мазнини?

Четете много внимателно!

Първо, ще трябва да изградите мускулна тъкан. Да – да качите мускули. Да, това ще отнеме време. Да, може да качите размери. Осъзнайте го това и постоянствувайте (persist & persevere!). Концепцията да сваляме мазнини е много красива, но работи само при някои хора, при определени условия и често тези условия са да има поне някакъв мускул.

Като качите мускули, ще ви бъде много по-лесно да свалите мазнини. Оттам ще свалите размери, но вече ще сте изградили приятните извивки и стегнатите мускули, които изглеждат добре. Пък ако все още смятате, че сте прекалено мускулеста – винаги може да свалите мускули с глад и кардио (свалянето на мускули е едно от най-неприятните неща, но всеки луд с номера си).

А, да – и ако не смятате, че сте прекалено мускулеста и с глад и кардио не сваляте… то по-вероятно е да не сте прекалено мускулеста, а друго.

Но да се върнем на качването на мускули за сваляне на мазнини – дайте си сметка, ако сте инвестирали 10 години, за да сваляте мускули и да качвате мазнини, нереалистично е да очаквате впечатляващи резултати за 3-4 месеца. Да, ще се чувствате по-добре, ще имате повече енергия, ще сте по-стегната… но дайте си време!

Рим не е бил построен за един ден, а и от време на време е бил разрушаван.

Успех!

Автор: Лазар Радков, доставчик на акъл на Live To Lift

от

публикувано на: 04/05/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: