Картини от една изложба 04.01.2014

29/12/2013
Green Day
21st Century Breakdown

“Ще започнем работа в тишина и така ще имаме възможност да открием вдъхновение за следващия албум“, заявява BILLIE JOE ARMSTRONG, китаристът на калифорнийската пънк-рок група GREEN DAY.

При подготовката на своя осми студиен албум музикантите от бандата решават да търсят вдъхновение сред стари грамофонни плочи. Купуват си евтини грамофони и си припомнят такива изпълнители като The Kinks с Ray Davies, The Doors, The Pretty Things, Eddie Cochran, The Beat, The Plimsouls и др.

Всъщност замисълът е да направят нещо подобно на рок операта си „American Idiot“ от 2004 г., при което ARMSTRONG твърди:

“Искам да разбера кой съм и какво чувствам в този момент, аз, човек на средна възраст. Ние смятаме да представим нещо като снимка на времето, в което живеем след като задаваме въпроси и се опитваме да намерим смисъл в себичната манипулация около нас, без значение дали се прави от правителството, религиите, медиите или направо казано – от всяка форма на власт“.

В центъра на повествованието на албума „21st CENTURY BREAKDOWN“ или “ПРОВАЛЪТ НА ХХІ ВЕК“ са двойката младежи CHRISTIAN и GLORIA, които посрещат предизвикателствата на времето след управлението на президента George W.Bush.

Песните в албума са избрани от 45 първоначални варианта, сред които е направен избор, те са обособени в три действия (алюзия с рок опера) и са повлияни от личните преживявания на ARMSTRONG и затова те са в първо лице единствено число – за любовта, предателството и отмъщението.

Най-добрият рок албум за 2009 година, отличен в тази категория с наградата „GRAMMY“, ще чуем в първото издание за 2014 г. на “Картини от една изложба“ по програма “Хоризонт“ на БНР, в събота, 4 януари, след новините в 21 часа.

21st Century Breakdown

от

публикувано на: 29/12/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: