Парфюмът като психоаналитик

17/04/2015

perfume-227086_640

Пролетта с нейната симфония от свежи аромати е най-силният стимул да си купиш нов парфюм. Как да го избереш? Обикновено се интересуваш кои марки са актуални този сезон. По правило те са и най-скъпи. Но парите имат значение, ако към критериите за откриване на хубавия парфюм добавиш и този: букетът от аромати в луксозното шишенце влияе на емоционалното здраве и самочувствието. За да се ориентираш по-лесно, погледни пътеводителя. Вижте кои основни съставки в парфюмите помагат да се избавиш от лошо настроение и кои действат тонизиращо.

ПАЛИТРАТА НА УХАНИЯТА

Всеки парфюм е съчетание от няколко вида аромати, един от които е доминиращ. По типа на своето въздействие уханията се делят на два типа: класически (физиологически) и импресионни (психотропни). Класическите аромати подобряват кръвообращението и работата на сърдечносъдовата система, стимулират работата на жлезите с вътрешна секреция. Импресионните афродизиаци разкрепостяват, придават изтънченост на емоциите, действат подмладяващо и освежаващо. Те зареждат с позитивна енергия, разтоварват подсъзнанието, освобождават от страхове, комплекси.

orange-268696_640

ЦИТРУСИ  

ГРЕЙПФРУТ – действа освежаващо и създава усещане за приятно разхлаждане в горещите летни дни.

МАНДАРИНА – притежава тонизиращо действие, помага да изплуваш от апатията и тъгата.

ПОРТОКАЛ – борец срещу депресията, стабилизира духа при натрапчиви и необясними страхове, действа успокояващо при раздразнителност и безпокойство.

ЦВЕТЯ

rose-374318_640

ЗДРАВЕЦ – дава самочувствие, връща увереността в собствените сили, заличава ненужните съмнения и притеснения.

ЖАСМИН – намалява стреса, стимулира съобразителността, помага бързо и без вътрешно напрежение да се адаптираш към сложни ситуации.

ЛАВАНДУЛА – потушава гнева, неутрализира агресивните реакции, помага да се отървеш от безсъние.

РОЗА – зарежда с умерена доза самоувереност срамежливите и впечатлителни натури.

от

публикувано на: 17/04/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: