Рисковете от флирта със слънцето

14/04/2015

blonde-677779_640Край на тежките якета и дебелите панталони. Време е за къс ръкав, боси крака и смело деколте. Най-нетърпеливите дори почват да трупат тен по поляните, край язовирите или по терасите на градските си апартаменти. Но внимавайте – дръзкият флирт със слънцето съвсем не е безобиден. От ярките слънчеви лъчи могат да пламнат неприятни кожни заболявания.

Провокаторите

В слънчевия спектър има ултравиолетови А и Б лъчи (УВА и УВБ) и инфрачервени лъчи. УВБ лъчите направо изпепеляват. Те са отговорни за слънчевите изгаряния и раковите образувания по кожата. Бариера за тях е единствено озоновият слой в атмосферата.

УВА лъчите имат по-голяма проникваща сила. На тях дължим красивия златист или бронзов загар, който получаваме през лятото.

Инфрачервените лъчи проникват в по-дълбоките слоеве на кожата и засилват действието на ултравиолетовите лъчи. През пролетта дори здравата кажа става по-чувствителна към този спектър. Причините за по-слабата й отбрана са около нас, трупали сме ги цяла зима:

• прекаляване с алкохол и цигари

•  продължителен престой в затворени помещения със застоял въздух, градският смог и мъглите

• тежкият ежедневен грим. Много често обаче главните виновници за склонността на кожата към болезнени реакции на слънчеви лъчи са някои видове лекарства.

Антибиотици, противовъзпалителни или определени медикаменти за сърдечносъдови заболявания – всички те действат като фотосенсибилизатори, т.е. повишават чувствителността на кожата към слънцето. Затова, ако сте имали продължителен курс на лечение с някой от изброените медикаменти и получите обрив или ви се налага да пиете такива лекарства и през лятото, най-добре се консултирайте и с дерматолог, тъй като продължителният им прием може да отключи някакво кожно заболяване.

ОГНЕНИТЕ СЛЕДИ

Ако още при първите ви мимолетни контакти със слънцето кожата по откритите части на ръцете, раменете, шията или краката се зачерви и се появят малки мехурчета, които страшно сърбят, не се заблуждавайте, че са ви нахапали комари. По-скоро става въпрос за слънчева алергия или за фотодерматит.

Затова вместо да се мажете с кисело мляко или лосион против изгаряне, тичайте при дерматолога. Специалистът ще ви постави диагноза и най-добре може да прецени как да облекчи страданията ви.

И двата вида кожни заболявания не са за подценяване. Не се успокоявайте с мисълта, че никога досега не сте имали подобни страдания. Чувствителността на човек към различните външни дразнители непрекъснато се променя.

И фотодерматитът, и слънчевата алергия са лечими въпреки упоритостта им. В някои случаи е достатъчно неколкомесечно лечение с кортикостероидни мехлеми с бързо действие и минимални странични ефекти. При по-тежките случаи се прилага комбинирано лечение. Тогава към мехлемите се добавят и хапчета.

girl-440026_640

ЛЕЧЕБНИЯТ ТЕН

Както отключва едни кожни заболявания, така при други слънцето е най-добрият им лечител. Слънчевите бани влияят много добре на т.нар. атопичен дерматит (кожна алергия, която обикновено се проявява още от ранна детска възраст). При това заболяване се препоръчват слънчеви бани по високите планински върхове или край морето. Небесното светило е полезно и за едно от усложненията на атопичния дерматит – невродермитът.

Псориазисът (тежко кожно заболяване) също обича слънцето. Дори само няколко дни на открито са в състояние да облекчат състоянието на засегнатите от това заболяване. Разбира се, и тук не бива да се престъпва правилото, че полезните часове за слънчеви бани са от 6 до 10.30 и след 17 ч.

ДОБРАТА И ИЗЛИШНАТА КОЗМЕТИКА

Всяка жена има предпочитана марка козметика и не тръгва никъде без любимия си крем за лице, червило или пудра. Ако имате проблем със слънцето, не е задължително да изхвърляте наличната си козметика, но при всички положения ще трябва да я използвате много по-внимателно.

1. Най-добрият вариант е през месеците с ярко слънце да ползвате само специален защитен крем от медицинската козметика. Тези продукти се продават в аптеките и са придружени с подробно описание на състава и степента на защита от ултравиолетовите лъчи. За предпочитане е да изберете подхранващ крем, комбиниран със защитен фактор.

2. Ако не искате да се разделите с любимия си дневен крем, можете да продължите да го ползвате, но задължително в комбинация и със слънцепредпазен крем. В такъв случай обикновеният дневен крем се слага веднага след ставане, а защитният – непосредствено преди да излезете от къщи. Ако денем нямате много излизания, тази защита ви е достатъчна. Но ако често ви се налага да се движите под ярките лъчи, то трябва да нанасяте предпазния крем през два часа.

3. Забравете за пудрата и фон дьо тена. Погрешно е схващането, че плътният слой грим на лицето ще ви предпази от лунички например. Той запушва порите и усложнява кожните раздразнения.

4. Ако слънцето ви създава грижи, в никакъв случай не използвайте парфюми, тоалетни води или дезодоранти. Повечето от тях съдържат етерични масла, които в комбинация със слънчевите лъчи могат да предизвикат трайна пигментация на кожата. Петната най-често се появяват на шията или нежната кожа зад ушите и мишниците.

от

публикувано на: 14/04/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: