Намерете пари за самбото

09/12/2013

На фона на пълната мизерия успехи в българския спорт през тази година се случи нещо интересно. И обнадеждаващо. Самбото донесе на България 40 медала от различни турнири и участия през годината. Сънуваме ли? Не, това е спорт, в който много отдавна се работи, но трудът на тези хора убягва от светлината на прожекторите. Забележете – само на световното първенство, приключило наскоро в Русия, самбистите и самбистките ни донесоха 12 медала.

Сред които един златен. 

Пълна кошница на фона на дългогодишната диета, на която караме на световни, европейски първенства и олимпиади. Медали, спечелени с къртовски труд и безпаричие.

„Ние караме на мускули. Всеки се оправя някак си. Правим всичко възможно да намерим пари”, коментира шефът на федерацията по самбо д-р Румен Стоилов.

Наскоро бобслеистите се оплакаха, че можело да не отидат на Зимната олимпиада в Сочи заради липса на средства. Това не е повод за национален траур. Те и да отидат, ще се класират на такова място, което и аритметичната прогресия не го хваща. Защото откъм успехи, за съжаление, слязохме при плебеите на световния спорт. Радваме се на един сребърен медал от световно първенство по вдигане на тежести. Или на един лекоатлет, класирал се за финал. И го правим номер 1 на годината. И критериите, и начинът ни на мислене вече са станали плебейски. Така спортът ни няма да се освободи от мъртвата хватка.

Знаете ли какво ще се случи, ако самбото стане олимпийски спорт? Решение, което ще се вземе скоро. България може да влезе в първите 20 на класирането на летните олимпиади. При финансиране и подготовка медалите ще станат повече. И ще имаме шампион. Откога не сме имали олимпийски шампион – вече не помним. Сегашните си успехи те правят „на мускули”. В основата на самбото е борбата. Борбата я можем, там сме силни. Така че намерете пари за самбото. 

Спи ли Министерството на спорта? Има ли очи и уши, за да разбере каква златна кокошка изпуска? Когато се прави бюджета за спортните федерации и се отпускат средствата за подготовка, да не се дават пари на връзкари, приятели по маса и бели якички от министерството с чиновнически възли на вратовръзките. Те разпределят баницата на успехите на родния ни спорт, която отдавна не е със сирене, а с извара. 

 

от

публикувано на: 09/12/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: