Вегетариански рецепти

29/03/2015

12Какво е общото между Буда, Питагор, Алберт Айнщайн, Моби, Алисия Силвърстоун и Ким Бейсинджър? На пръв поглед – нищо. Всъщност всички те са вегетарианци. А вегетарианството набира невероятна скорост и популярност по света и вече е мода. Може би единствената мода, която не е дразнеща, а дори е полезна за животните по света, за тропическите гори.

Вегетарианството е здравословно хранене, което спестява насилието.  Ралф Емерсън казва, че „колкото и старателно кланицата да е скрита – на благовидно далечно разстояние от много мили, съучастничество все пак има”.

Вегетарианството освен специфичен начин на хранене е изобщо и начин на живот. Да бъдеш вегетарианец не значи да приемаш само определени продукти, смятани за „чиста храна”. Истинският вегетарианец прави това заради своето духовно очистване. Редом с „чистата храна”, той се стреми към чисти мисли и чувства.  А вегетарианската кухня изобщо не е безвкусна и еднообразна, каквото е разпространеното схващане. Ето и доказателства:

 Салата с домати, праз и кълнове

Домати, праз (или по избор пресен лук или чесън), чушки, кълнове, лимон, зехтин, сусамово олио, орехово олио.

Картофени топки „Кралска кофта”

13

За една порция: 300 г картофи, ориз, извара, спанак, 1 ч. л. гарам масала (ако не успеете да намерите подправката по магазините, може да я направите и сами вкъщи, смесвайки кориандър, кимион, канела, карамфил, кардамон).

За панировката: брашно, вода, кимион на зърна и куркума.

Сварете ориза. Смесете го с изварата заедно с къри или куркума по избор. Оформете топчета с големината на топки за пинг-понг. Попарете спанака, след което увийте топчетата от ориз и извара в него. Сварете картофите, намачкайте ги и ги овкусете с гарам масала. Увийте спаначените топчета в картофите. Тези топки се овалват в сместа за панировката, като тя трябва да е с плътност като на смес за палачинки, и се пържат.

Хумус

111

200 г нахут, 70 г сусамов тахан, половин лимон, зехтин, чесън, кориандър, кимион, гарам масала.

Сварете нахута много добре. Смесете го с подправките, чесъна и лимона. Разбиите ги с пасатор. Най-накрая прибавете таханът и отново разбийте добре. Гарнирайте с пресни зеленчуци.

Салата „Тринога”

14

Равни части маруля, булгур и краставици, царевица, белени слънчогледови семки, зехтин, балсамико, сол на вкус.

Нарежете марулята. Смесете я с булгура и краставиците, които предварително са нарязани на малки кубчета. Овкусете със зехтин и балсамико. Накрая поръсете със слънчогледовите семки.

Спагети „Питагор”

16

Бели или пълнозърнести спагети, домати, чушки, леща, босилек, чесън, сол.

Сварете лещата. След това леко я задушете на тиган. Смелете доматите, нарежете чушките на ситно и прибавете чесъна. Задушете и тях в тиган, после ги смесете с лещата. Сварете спагетите. Изсипете получения сос върху тях и поръсете с пресен босилек.

Сиренада с броколи и карфиол

15

Броколи, карфиол, крутони.

За соса: равни количества топено сирене, сирене бри, синьо сирене и сметана.

Задушете на пара броколите и карфиола. Залейте със соса от сирене и сметана. Поръсете с малко крутони и запечете на фурна.

Маджадра – леща от Ориента

17

Леща, ориз, пресни домати, пресен кориандър, копър, магданоз, лимон, зехтин,

Сварете равни количества леща и ориз. След това ги задушете на тиган със зехтин. Постепенно прибавяйте подправките. Овкусете с лимонов сок. Преди да махнете от огъня, прибавете малко нарязани пресни домати.

от

публикувано на: 29/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: