EYOT на живо в Първо студио!

26/03/2015

Четири години след историческото си участие на „Аларма Пънк Джаз“ в Първо студио (септември, 2011 г.) нишкият ню-джаз квартет Eyot се завръща в Първо студио.

Вече като световно име с три албума зад гърба си (последният, Similarity, продуциран и записан в Бристъл от Джим Бар от Get The Blessing и Portishead), с внушителна концертна кариера, отвела ги чак до Хонг Конг и Южна Корея… и с мрачно-магнетично-вибриращата си музика, която, по думите на Джейк МакМърчи, саксофониста на Get The Blessing, „кара космите по врата ви да настръхват“.

А тази пиеса от първия им албум – Stone Upon Stone – даде името и на фестивала, който самите те организират в Ниш (първото му издание е следващия месец). Ето така се създава история! А ето пък къде точно се намират Eyot на сръбската джаз сцена днес:

„Няма много големи имена… Имам предвид музиканти, които живеят в Сърбия, а са направили световна кариера. А от тези, които са по света, имаме Ана Попович в областта на блуса, Душко Гойкович и Боян Зулфикарпашич в джаза… Така че, живеейки в Сърбия, ние сме нещо като изключение, аутсайдери. Медиите, разбира се, въздигат някои имена, наричайки ги „световни“ от време на време, но не знам доколко това отговаря на действителността… Ние се появяваме от нищото и затова музиката ни изглежда странна за тукашните земи. Но ако трябва да бъда честен, мисля, че от времето на Душко Гойкович никой не е успял наистина „да пробие“. Но се появяват все повече и повече млади групи и смятам, че нашето време идва.“ – Деян Илиич, пианист и основател на Eyot, пред „Аларма“ и Бинар

от

публикувано на: 26/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: