Картини от една изложба 23.11.2013

17/11/2013
Beyond the Realms of Euphoria

Ценителите на прогресив рока добре познават британската група GALAHAD. Тя е създадена през 1985 г. от група музиканти, които свирят за удоволствие както свой материал, така и изпълнения на групи като Genesis, Led Zeppelin, Rush, Black Sabbath, Focus, Marillion и др. Това обяснява защо концертите заемат важно място в дневния ред на групата от самото й създаване. Първото им публично представление е на 31 август 1985 г. в културния център Somerford в графство Dorset, Югозападна Англия, за да надхвърлят днес 500 концерта в 12 страни.

STUART NICHOLSON, певец на групата, споделя: „Да си призная искрено, ние наистина свирим за свое удоволствие от самото начало и въобще не искахме да чуем за обвързване с някой от издателите на музикални продукти. Чак след време, когато натрупахме опит от участия с някои от големите групи, си казахме, че го правим не по-зле от тях и така се решихме да правим записи“.

Дискографията на GALAHAD включва 8 студийни албума, 4 концертни и 3 сборни издания, публикувани от тяхната фирма AVALON RECORDS, които са продавани в повече от 50 страни.

Групата тежко преживява смъртта на своя бас китарист NEIL PEPPER през септември 2011 г. след раково заболяване и това намира отражение в следващите два албума, записани с негово участие.

„В албума „BEYOND THE REALMS OF EUPHORIA“ или „ОТВЪД ЦАРСТВОТО НА ЕУФОРИЯТА“ – продължава STUART NICHOLSON, който също така е автор на текстовете – някои от песните имат своя история, други отразяват чувствата и емоциите по време на създаването им, а трети са свързани със ситуацията около NEIL. Както личи от съдържанието им, тези песни са твърде лични за мен, други са свързани с болезнени чувства, тъй като пряко се отнасят до състоянието на NEIL по това време. Така или иначе се получи доста разнообразен албум, наситен със силни образи от целия диапазон: безсилие, яд, безверие, размисъл, приемане на даденостите, борбата на духа в неравностойно положение, положителната нагласа, възправянето, вярата в бъдещето и други такива.“

Темите на отделните песни са посветени на спасението на душата, ролята на нашия личен Ангел хранител, изпитанията за духа в тайните царства и неведомите светове, а има и сатирично осмиване на криворазбрания стремеж към прогрес.

Този албум ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР, в събота, 23 ноември, след новините от 21.00 ч., един ден след като навършим 10 години от първото излъчване в ефира на националното радио.

„Beyond the Realms of Euphoria“
Galahad

от

публикувано на: 17/11/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: