Картини от една изложба 16.11.2013

12/11/2013
Breakfast at Tiffany’s

…“Tiffany“ е бижутериен магазин в Ню Йорк, където HOLLY GOLIGHTLY (името означава „стъпваща леко“) обича да ходи, защото там всичко е красиво. HOLLY, ефирна като името си, преминава през живота с лекотата на безименната котка, намерена от нея, но въпреки всички усилия да живее само в днешния ден, тя носи неизбежния отпечатък на своето минало …

Това е основната линия на романа на TRUMAN CAPOTE „BREAKFAST AT TIFFANY’S“ („ЗАКУСКА В „ТИФАНИ“, публикуван през 1958 г.). Критици твърдят, че дори да не беше написал нищо друго, CAPOTE би се наредил сред най-големите имена в световната литература само със своята „ЗАКУСКА В „ТИФАНИ“. Романът получава такава известност, че сега бижутерийният магазин се рекламира чрез него и чрез едноименния филм на режисьора BLAKE EDWARDS по сценарий на CAPOTE.

Изпълнението на актрисата AUDREY HEPBURN в „ЗАКУСКА В „ТИФАНИ“ се смята за най-доброто в цялата й кариера. Филмът се приема благосклонно от публиката и критиката, като най-големите отличия – две награди „Oscar“ и пет „Grammy“ – са за композитора HENRY MANCINI.

Дотогава ENRICO NICOLA „HENRY“ MANCINI има вече завиден опит от работата си с оркестъра на Glenn Miller и като автор на музикалния съпровод за повече от 100 филма на киностудията „Universal Pictures“, докато през 1958 г. не започва самостоятелна кариера, включваща и съвместните му изяви с режисьора BLAKE EDWARDS.

Първият им съвместен проект е телевизионният сериал „Peter Gunn“, който се оказва доста успешен и дава началото на поредица от 30 съвместни филма в рамките на 35 години. В тях MANCINI успява да наложи вмъкването на джаз елементи в оркестрациите, и това се оказва сполучливо начинание, отличено с множество награди.

Ето защо за мнозина е напълно естествено когато BLAKE EDWARDS научава, че му е възложено да режисира филма „ЗАКУСКА В „ТИФАНИ“, да покани HENRY MANCINI да подготви музикалния съпровод.

И тук MANCINI успява да постигне нов връх с музиката към филма, белязан от песента „MOON RIVER“ („ЛУННА РЕКА“) по текст на JOHNNY MERCER, която се нарежда сред най-популярните за всички времена. Макар тази композиция да има над хиляда интерпретации, до края на живота си MANCINI смята, че версията на AUDREY HEPBURN най-близко съответства на неговите очаквания.

Албума „BREAKFAST AT TIFFANY’S“ или „ЗАКУСКА В „ТИФАНИ“, записан с участието на оркестър, хор и солисти, ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР, в събота, 16 ноември, след новините от 21.00 ч.

Breakfast at Tiffany’s
Henry Mancini

от

публикувано на: 12/11/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: