Крайбрежни пиеси през есента – слушайте ги в „Дуенде“

07/11/2013

In Rio, концертният албум на Бебел Жилберто от декемврийския плаж на Рио (Арпоадор) ми припомни още няколко подобни мечтаности, отдавна в ротация в Дуенде. „Странстващите” пиеси (ida y vuelta) в някои случаи са на родени по тези крайбрежия творци, но не само.

Започнахме с Бебел – дъщерята на Жоао и Миуша и началното – като че ли за нея нарочено Рио („…името ù е Рио, тя танцува на пясъка…”). Ернан Лопес-Нуса, чичо на нашумелия Арол Лопес-Нуса изкарва още през 2000-ата пиано албума „От Хавана до Рио“ с прекрасни пиеси – не на последно място и заради вокализите на дъщерята на трубадура Пабло Миланес – Айди (особено в Isla).

Контрабасистът Кайл, син на режисьора (и също джазмен) Клинт Ийстууд, обръща посоката – „От Рио до Хавана“: освен начална композиция в албума му от 2013 „Гледка от тук”, тя е и акустична брънка от ажурна верижка, по която като зърна на броеница следват дестинации като Луксор или Маракеш.

Данило Перес, арт директор на Глобалния джаз институт към Бъркли и посланик на ЮНЕСКО, с пианото си дава още една възможна посока – към родната си Панама с перкусивното „От Рио до Панама” и гласа на Клаудиа Акуна (признавам, че личната ми слабост е Across the Crystal Sea, аранжиран от Клаус Огерман).

Към Рио и Хавана друга наша любимка – Анна-Мария Йопек – добавя и Лисабон, а темата с нейно участие „Лисабон, Рио и Хавана” е от албума „Пейзажи” (2012) на португалския перкусионист Бето Бетук, като година по-рано е включен в нейния „Собремеса“:.

По същото време Мелъди Гардо също възпява града на Песоа. Ако обръщате внимание на изписания в плейъра на Бинар албум, ще се съгласите, че концертната ù версия от Джазалдиа Сан Себастиан/Доностиа 2012 е доста по-убедителна от едноименното и едновременно излязло парче на Тереза Салгейро, бившата вокалистка на Мадредеуш (честно казано, единственото заслужаващо да бъде в Дуенде от албума ù „Мистерията”).

Мислех да оставя за десерт, но се сетих, че ми го ре-постнаха за закуска – „Рио де Жанейро блуз“ на сицилианеца Марио Бионди, с което затваряме кръга.

Или ако искате да ви го кажа, перифразирайки един любим слоган — „Слушайте Дуенде и пестете пари, за да пътувате и ги харчите там, където ще го откриете.”

от

публикувано на: 07/11/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: