Картини от една изложба 09.11.2013

05/11/2013
Delerium
Music Box Opera

…Малката музикална кутия леко се открехва и от нея политат ориенталски мотиви, носени от струите на електронни водопади, чуваме ангелски гласове, пеещи за любов и светлина, меланхоличен down tempo бийт, величествен звук от концертен роял, прашинки синтезаторен звук, индийски ударни инструменти, мощна бас линия, и сякаш искри започват да прехвърчат в мрака над черната вода…

BILL LEEB от канадската група за електронна музика DELERIUM, познат ни също така като член на Skinny Puppy и Front Line Assembly, има продадени общо над 3 милиона диска, от които 1 милион са с изданията на DELERIUM.

DELERIUM съществува от 1987 г. и е добре позната с широкия обхват на използвани стилове в електронната музика, най-вече с мрачния и ефирен ембиънт транс, с впечатляващите индустриални звукови картини, но и с прочувствена електронна поп музика. Най-големият им хит всъщност е композицията „Silence“ от 2000 г., която става култова за стила транс, белязана от участието на певицата Sarah McLachlan.

Затова публиката очаква над 6 години появата на поредния експеримент на DELERIUM в търсенията на нови територии – „MUSIC BOX OPERA“ или „ОПЕРА В МУЗИКАЛНА КУТИЯ“, който се очертава едновременно любопитен, заплетен и увлекателен.

„Музикалната индустрия се промени съществено – твърди BILL LEEB. – Ние сме на пазара повече от 25 години и имаме внушителен каталог. Не зная дали е добре непрекъснато да пускаш на всеки две години нещо ново и различно, защото вдъхновението, времевият ресурс и наличните музиканти, включително певци, ни създават понякога непреодолими ограничения. Така или иначе всичко се случва по някаква причина, но аз никога не бях планирал да направя „ОПЕРА В МУЗИКАЛНА КУТИЯ“ по този начин. Всички сили на вселената обаче се задействаха и ми помогнаха да събера най-доброто възможно за неговата подготовка и това стана ново начало за DELERIUM. Включихме различни певци и по този начин песните се превърнаха в акцент за албума с определено електронно звучене, по-ефирно, но и по-земно.

Подготовката на материала започнах у дома – продължава BILL LEEB. – Свиря акорди на пианото и други клавишни инструменти докато ме осени някоя добра идея и я записвам. Горе-долу така работи и ARMIN VAN BUUREN, с когото сме партньори отдавна. RHYS FULBER след това подхваща идеите ни и ги превръща в композиции и песни с целия арсенал от аранжименти, инструментариум и хармония за гласовете. После заедно ги смесваме и пускаме производствения процес в ход, но често се връщаме и преправяме нещата, това обикновено няма край.

Що се отнася до източниците за вдъхновение, понякога това са игралните филми, но по-силно впечатление ми правят музеите за изобразително изкуство и художествените галерии – няма град, където да съм бил и да не съм посетил местните музеи и галерии, обожавам модерното изкуство и епохата на Ренесанса, това наистина ме вдъхновява“.

Албума „MUSIC BOX OPERA“ или „ОПЕРА В МУЗИКАЛНА КУТИЯ“, записан с участието на STEF LANG, NADINA, MICHAEL LOGEN, JAEL, KRISTY THIRSK, LEONA NAESS, ANNA-LYNNE WILLIAMS и AZURE RAY, ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР, в събота, 9 ноември, след новините от 21.00 ч.

Music Box Opera
Delerium

от

публикувано на: 05/11/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: