36 години от ислямската революция в Иран

17/02/2015

Културното представителство на Ислямска република Иран в България отбеляза деня на ислямската революция с концерти в цялата страна.

В десетото издание свири група „Бамдад“ от Южен Иран. Гостите стъпиха за първи път на сцените в София, Пловдив и Бургас. Макар и с очакване да видят предимно ирански сънародници, музикантите бяха посрещнати от българската публика, която много хареса класическата персийска музика. Интересът към уникалната или по-скоро напълно различна за европейската култура музикална традиция изпълни докрай зала „Люмиер“ на 11 февруари.

В Бинар, ден преди концерта им в София, музикантите разказаха за гостуването си в България и концерта в Пловдив на 9 февруари.  Бамдад заедно с техния ръководител г-н Сейедхемат Хашеми представиха традицията и култура в град Бамдад и ни посвириха, всеки на своя инструмент.

Вероятно на мнозина ще се стори странна констатацията на Сейедхемат Хашеми, че „спазването на личните и обществените права в България е на добро ниво и топлосърдечните отношения между хората тук са на почит“. Но може би е от хубаво да чуваме и подобни мнения!

Спецификата на инструментите, използвани от група „Бамдад“ – тар, сантур, кеманче, ней, тумбак и др., изисква да кажем още тук (преди да отворите видеото), че персийската музика се изгражда на седем вида дастгахи (алюзия за дните на седмицата и вероятно седемте планети в античната астрономия/логия) или ладове, които обикновено се сравняват с арабските маками и индийските раги, т.е. говорим за единна философска и религиозна система в класическата персийска музика.

През 2002 г. ЮНЕСКО обявява персийските радифи за част от нематериалното културно наследство на човечеството. Радифите представляват система, която обединява различни видове мелодически модели – гушахи (от перс. guša, които според някои са точно 365, т.е. колкото са дните в годината). Те от своя страна показват пълното развитие на седемте лада (дастгахи) в персийската музика. Но трябва да имаме предвид, че това е само една от теориите за броя на основните музикално-естетически понятия в персийската традиция, защото има и други…

от

публикувано на: 17/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: