Защо пада кръвното?

22/02/2015

При някои – от горещо, при други – по рождение, при трети – от тъга

Има много причини да качиш кръвното. Науката се е вторачила в тях, изследва ги, брои ги постоянно и постоянно добавя нови. Високото кръвно е опасно – затова е този интерес към него. Обратното (налягане под 105/70) не е страшно. Освен ако не ти замае главата дотам, че да паднеш и да се удариш, казват лекарите с опит. През лятото често се случва налягането да се устреми надолу. И това, общо взето, се смята за нормално. Но е само една от причините за падането на кръвното. Вижте останалите, както и няколко ценни съвета за бързо нормализиране на неприятния спад.

 

При някои пониженото артериално налягане е вродена особеност на вегетативната нервна система. Това са т. нар. астеници, които се отличават с крехко телосложение, светли или руси коси, бледа кожа. Не могат да се похвалят с голяма издръжливост и работоспособност, но живеят пълноценно и не „усещат” ниското си кръвно. Затова пък се чувстват много зле при повишаване на налягането дори до нормалните граници (120/80).

 

Нерядко ниското кръвно е симптом на недостатъчна сърдечна дейност, когато сърцето помпа лошо кръв и съдовият тонус отслабва. Често това състояние настъпва при възпалителни заболявания на сърдечния мускул – ендо – и миокардити, които в 50% от случаите се развиват като усложнения след ангини и грип. Хипотонията съпровожда и други сърдечни проблеми – различни аритмии, блокади. Всички тези смущения се виждат много добре на ЕКГ.

 

Вегетативната съдова дистония също провокира игра на кръвното. Но различна, тъй като съществуват два варианта на болестта в зависимост от това дали е засегнат симпатиковият или парасимпатиковият дял на вегетативната нервна система.

 

По този повод психиатрите дори се шегуват, че душата на човека е в бъбреците – в надбъбречните жлези се произвеждат хормоните на стреса. Когато дистонията засяга симпатиковия дял, зачестява производството на адреналин – хормона на агресията, който възбужда, предизвиква горещи вълни, прилив на кръв в главата, повишено кръвно налягане, изпотяване, агресивност, потливост, силна раздразнителност.

 

При парасимпатиковата дистония преобладава производството на хормона ацетилхолин – хормона на слабостта, който понижава кръвното, предизвиква зъзнене и студена пот, раздразнителност, усещане за слабост и немощ.

 

Съществуват и смесени пристъпи, когато ацетилхолиновата и адреналиновата реакция се редуват. Тогава кръвното танцува нагоре-надолу, а човек ту се облива в гореща пот, ту зъзне.

 

Пониженото кръвно може да бъде страничен ефект от приема на някои лекарства:

– медикаменти за сърдечни заболявания (нитроглицеринови лекарства, бета-адреноблокатори);

– големи дози антибиотици;

– някои спазмолитици и обезболяващи;

– превишени дози „прости” успокоителни средства (корвалол, валокордин, настойка от божур или жълт кантарион).

Хипотонията почти винаги съпровожда и някои видове депресия:

– астенична – наричана още „депресия от изтощение”. При нея преобладават чувството за непреодолима умора, измъчен вид, сериозно отслабване;

– апатична. За нея е характерно пълно безразличие към всичко и към всеки, изострено усещане „нищо не ме радва, нищо не ме натъжава”, загуба на активност и нежелание за справяне дори и с елементарни жизнени задачи;

– ангедонична. Тя се характеризира със загуба на чувството за радост, пресищане на емоциите, усещане за емоционално блокиране. Болест на великите императори и преуспелите крезове.

При напълно здрав човек кръвното може рязко да падне след процедури, разширяващи кръвоносните съдове: сауна, горещи вани, обвивания с лечебна или козметична цел. Както и от високи летни температури.

 

Бърза помощ

Ниското кръвно можете да нормализирате бързо и сами с някой от вариантите:

– 0,5 г витамин С плюс 2 таблетки екстракт от зелен чай;

– по 20-25 капки  настойка от адаптогените левзея и родиола;

– чаша гроздов сок плюс 30-35 капки настойка от женшен.

от

публикувано на: 22/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: