Автобиография Северозапад

28/10/2013
Елена Яръмова и Пламен Петров

Добър ден, уважаеми дами и господа! Днес, на 26 октомври, Димитровден, екипът на „Автобиография Северозапад“- Добромира Димчева и Петър Маринов, ви честитим празника- на всички именници и на всички жители на Видин, които отбелязват духовния празник на града. Преди около месец Общинският съвет на Видин взе решение на Димитровден званието „Почетен гражданин на Видин“ да получат двама достойни мъже. Единият е дългогодишен състезател, треньор, спортен деятел, майстор на спорта, откривател и ваятел на шампиони- Пламен Петров. Другият посвети живота си на видинския спорт, на неговото отразяване и развитие- спортният журналист Хари Яръмов. За съжаление той не дочака признанието на своите съграждани, но ние днес с вас, уважаеми слушатели, ще надзърнем в необятния свят на видинския спорт и неговата история чрез делото на хора, които бяха част от професионалния и личен живот на легендата Хари Яръмов.

В първия час на „Автобиография Северозапад“ си говорим с Пламен Петров- за спорта, за упоритостта, за дисциплината, решимостта и за това как се възпитават шампиони; за това как се посвещават 50 години живот на видинските младежи и самбото; как се мотивират поколения шампиони да се връщат във видинската школа, за да работят със своя ментор, треньор и вече колега. В „Автобиография Северозапад“ Пламен Петров разказва за прекрасните взаимотношения, които поддържа със своите възпитаници години след като вече не тренират заедно, но остават свързани чрез спорта и онази особена духовна връзка, която съществува само между ментор и възпитаник. Тя е тайнство, което, съхранено във времето, отеква в живота им.

Във втория час на предаването ще си спомним за една видинска легенда- спортния журналист Хари Яръмов. Номинацията за удостояването със званието „Почетен гражданин на Видин“ за Хари Яръмов внесе екипът на Радио ВИДИН. Защото като негови колеги ние няма да го забравим. Той бе професионалист, който цял живот работи за издигането на авторитета на града и за развитието на спорта. Въпреки че е роден в Казанлък, Видин бе градът, с който той остана свързан завинаги. Всъщност в началото Хари Яръмов е баскетболист и тази любов гори през целия му живот, нещо- за което ни разказва в „Автобиография Северозапад“ Роми Василева. Като дългогодишна състезателка по баскетбол, треньор и съдия, тя работи с Хари Яръмов в продължение на дълги години.

„30 години от живота си Хари е кореспондент на БНТ за Видински окръг. И през тези години, и след това, той остана верен на своята любов към спорта. Хари Яръмов беше непримирим към посредственото отношение и апатията в спортните среди. След седем години труд, посветен на събирането, систематизирането и оформянето, на бял свят излезе неговият алманах „Юбилейни върхове на видинския баскетбол“. За съжаление авторът не дочака да го види издаден, но когато всички ние разтворихме страниците на книгата, осъзнахме колко любов и труд е вложил Хари в нея“- споделя Роми Василева.

Днес си спомняме за Хари Яръмов. За него разказва и неговата внучка Елена Яръмова, която наследява своя дядо в професията и продължава неговото дело на национално ниво, като журналист в БТВ. Днес тя прие от името на Хари Яръмов званието „Почетен гражданин на Видин“, с което той бе удостоен посмъртно.

В края на „Автобиография Северозапад“ днес, ми се иска да кажа на всички нас- които живеем във Видин, че трябва да носим гордо и достойно отличието жители на този прекрасен град. Уважаеми слушатели, не е ли по-добре, да вместо да регистрираме звания и титли на празници, да изказваме благодарност и почит всеки ден към работата на всички, които избират да останат тук, да работят и да се борят за Видин. За целия пъстър Северозапад, който сега има нужда от нас, неговите обитатели, повече от всякога. Да го пазим, да работим не само за да оцелеем или преживеем, а да съхраним и предадем в историята нещо. Нещо, с което ще добавим поредния уникален щрих към това необикновено място, което ни държи в своя плен до края. Честит празник, видинчани! Бъдете здрави и дано Свети Димитър бди над всички, които живеят и творят тук, във Видин.

Автобиография Северозапад – Пламен Петров и Хари Яръмов (посмъртно)

от

публикувано на: 28/10/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: