3 рецепти от чешката кухня

13/02/2015

cheh-1

Пилешко руло по чешки

Продукти:
1 сурово пиле, 0.5 кг моркови, половин буркан грах, 100 г масло, 4 яйца, сол, черен пипер, червен пипер, магданоз.

Приготвяне:

Суровото пиле се обезкостява и се разстила. Морковите леко се сваряват, след което се запържват в малко масло. Добавят се грахът и яйцата и се подправя със сол и черен пипер. С тази плънка се намазва разстланото пиле, вързва се с конец, маже се обилно с масло и се поръсва с червен и черен пипер. Рулото се пече в умерена фурна 1 час увито във фолио. В последните 15 минути фолиото се сваля, за да се получи апетитната бронзова коричка

Свинско печено с кнедли и кисело зеле

2-cheh

Продукти:

1 кг свински бут или плешка (цяло парче), сол, ким, кисело зеле.

За кнедлите: 800 г бяло брашно, 200 г грис, сол, 1 яйце, 10 г мая.

Приготвяне: 

Месото се посолява, подправя се с ким и се изпича на фурна, като от време на време се залива със соса, докато омекне. След това се реже на филии и се сервира с гарнитура от задушено кисело зеле, подправено с малко захар и кнедли.
За кнедлите от посочените продукти се омесва тесто и се оставя да втаса. От тестото се оформят кнедли с формата на малки франзели и се варят в кипяща вода около 15-20 минути. Вадят се с решетеста лъжииа и веднага се бодат с вилица, за да им излезе въздуха.

Виенечки (венчета)

3-cheh

Продукти:

300 мл вода, шипка сол, 100 г свинска мас, 200 г брашно, 5 яйца.

За крема: 300 г масло, 150 г пудра захар, студен крем ванилия от в половин литър мляко.

Приготвяне:

Водата с щипка сол и свинската мас се кипват, след което се добавят 200 г брашно. Бърка се непрекъснато, докато се получи гладко парено тесто. Сваля се от огъня и последователно, при постоянно бъркане, се добавят яйцата. От готовото тесто с шприц в леко намаслена тава се правят венчета. Пекат се в гореща фурна до златисто. След като изстинат, се цепят с нож през средата и се пълнят с крем от разбитото с пудра захар масло и добавения крем ванилия. Отгоре венчетата се мажат с глазура от захар и ром.

от

публикувано на: 13/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: