Стенокардията предпочита мъжете

10/02/2015

cardiac

Студът може да провокира сърдечен пристъп

Кой е най-чувствителният мъжки орган? Не търсете двусмислен подтекст – въпросът е сериозен. Защото отговорът е: сърцето! Силният пол продължава да държи превес в световната статистика на жертвите на сърдечносъдови заболявания. И освен това е явен „фаворит” на една конкретна диагноза от голямото семейство на тези заболявания – стенокардията.

Цели 65% от мъжете срещу 35% от жените страдат от стенокардия, твърди статистиката. По-ниският процент при дамите се обяснява с факта, че коктейлът от женските хормони – най-вече естрогените, има антисклеротично действие и поддържа еластичността на съдовете преди периода на менопаузата. Но след настъпването на климактериума и при жените рискът от заболяването става еднакъв с този при мъжете.

Стенокардията възниква в резултат на развитието на атеросклероза в сърдечните съдове и се проявява с характерна болка  в областта на сърцето. Тази болка може да бъде също симптом за хипертония, порок на сърцето, кардиосклероза и т.н.

Терминът “стенокардия” става популярен още през XVIII век, когато Хебертен описва за първи път това заболяване и определя неговите основни субективни прояви. То може да бъде както самостоятелно заболяване, така и симптом за исхемична болест на сърцето.

Пристъпът се предизвиква от

спазъм на поразени от атеросклероза съдове,

който намалява притока на кислород към сърцето. Това раздразва нервните рецептори и създава усещането за болка.

Ако болката се появява по време на физическо или нервно натоварване, болестта се нарича ”стенокардия на напрежението”, а когато възниква в състояние на покой (например по време на сън) – „стенокардия на покоя”.

Стенокардията често води до моментална смърт или инфаркт на миокарда с различни усложнения.

Освен самостоятелна диагноза стенокардията е образно казано подкатегория на понятието „исхемичната болест на сърцето”. Този термин обединява група от заболявания, към която освен стенокардията принадлежи инфарктът на миокарда и други.

Анатомия на болката

Болката при стенокардия е специфична – стягаща и с усещане за „свиване на сърцето”. Тя се разпространява приблизително на 2/3 от долния участък на сърдечната област. Обикновено възниква около 4-5 ч. Сутринта.

Но може да възникне и друг вид болка, продължаваща от 5 до 15 минути, която се усеща в лявата ръка, долната челюст, шията и лявото рамо. Тя може да бъде придружена с нарушения в дишането, усещане за тревога, депресия, рязка физическа отпадналост и страх от смърт.

Ако усетите което и да било от тези състояния, трябва веднага да потърсите консултация с лекар.

В акция

Мъжете повече злоупотребяват с мазна и солена храна, а и си нямат естрогени да ги пазят, което автоматично ги класира в графата „висок холестерол”. Оттам пък следва атеросклерозата и първите стенокардни пристъпи.

Внезапните атаки, които сякаш приклещват сърцето в менгеме, могат да бъдат провокирани и от:

– силно вълнение;

– чести психически натоварвания;

– постоянен стрес;

– продължително интензивно ходене;

– физическо натоварване;

– пушене;

– злоупотреба с големи дози алкохол;

– пребиваване в задимено или прашно помещение;

– пребиваване на силен студ;

– метеорологични и геомагнитни фактори като повишената влажност на въздуха, колебанията в атмосферното налягане  и т.н.

Захарният диабет и затлъстяването също са рискови фактори. Но няма нищо  по-опасно от пренебрегването на болезнените трепети на сърцето.

 

от

публикувано на: 10/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: