Много подправки, булгур, нахут, жито, леща, стафиди има в арменската кухня. Ако не сте я опитвали, няма какво да чакате – арменците не случайно са известни като големи кулинари. Ето две рецепти на популярни арменски ястия:
Кешкек
(Пиле с жито)
Необходими продукти:
1 пиле, 500 г жито, 1 пакетче масло, ½ ч. л. смлян кимион, сол на вкус
Приготвяне:
Накиснете житото в студена вода и го оставете да престои една нощ. Измийте го и го сварете на слаб огън, като бъркате постоянно, докато се получи гъста каша. Отделно сварете и обезкостете пилето. Накъсайте го на конци без кожата и го прибавете към житната каша. Долейте малко от бульона, но внимавайте сместа да не стане рядка. Сипете кимиона, солта и 2/3 от маслото. Поднесете ястието горещо с поръсен кимион и полято със сгорещено масло.
Карнъ ярък
(Пълнен патладжан)
Необходими продукти:
4 средно големи патладжана, 3 глави лук, 1 кг кайма от агнешко и телешко месо, 5-6 домата, 2-3 зелени чушки, 1 ч. л. канела, сол на вкус, 1 връзка магданоз
Приготвяне:
Разрежете патладжаните на половинки, издълбайте ги, посолете ги и ги оставете да престоят 30 минути, за да изтече водата от тях. Отделно запържете нарязания лук с каймата, канелата и настъргани домати. Напълнете патладжаните и отгоре наредете домат и зелена чушка, нарязани на кръгчета. Печете в умерена фурна. Ястието се поднася поръсено с магданоз.