Зимни диагнози

07/02/2015

winter

Простуди, грип и прочие зимни напасти не идват като гръм от ясно небе. По това време на годината те са обичайни, предсказуемо-традиционни. Освен тях снежното и студено време може да ни докара и други неприятни диагнози.

Диагноза „Хейлит”

Под това екзотично название се крие нерядко срещаното възпаление на лигавицата и кожата на устните. Проявява се при минусови температури, съчетани с мразовит вятър, и бързо може да прерасне в хронично сезонно страдание, т.е. при всяко застудяване устните да се лющят и да се покриват с болезнени и незарастващи пукнатини.

Спасителни мерки

Често това заболяване бива провокирано от неправилно дишане – през устата, а не през носа, заради хронична хрема например. В такъв случай за отстраняване на хейлита е достатъчно да се вземат мерки за лекуване или поне облекчаване на хремата и дишането през носа.

Друга възможна причина за възпалението е натрапчивият навик да се облизват и хапят устните. Въздържайте се, поне на открито, от тази привичка.

Дефицит на витамини и минерали също отваря врата на това възпаление.

Диагноза „Студени сълзи”

Ниски температури и пронизващ вятър са  естествени дразнители, които могат да предизвикат спазъм на носослъзните канали. Ако образувалата се влага няма нормален оток, наводнението от очите руква.

Спасителни мерки

Въздържайте се от силен грим – той допълнително дразни и затруднява нормалния оток на влагата в очите. Ако сълзенето много ви притеснява, консултирайте се със специалист офталмолог за предписване на капки с успокояващо действие. Вариант за решение на проблема е и иглотерапията.

Диагноза „Зимен конюнктивит”

Страдание с  временен характер: постоиш малко по-дълго навън и очите започват да се зачервяват, да сърбят и да сълзят. Симптомите изчезват от само себе си, щом се прибереш на топло.

Спасителни мерки

За да не хронифицира в истински конюнктивит това състояние, ще се наложи да се откажете от ползването на спирала, очна линия и сенки – поне докато не се позатопли времето. Не търкайте очите с пръсти, ползвайте кърпички за еднократна употреба!

Диагноза „Болестта на Рейно”

Състояние, при което капилярите рязко се свиват, в резултат ръцете побеляват, после посиняват , палците се сковават от пареща болка, а дланите стават ледени. И при това не е нужно термометърът да показва под нулата – болестта на Рейно се проявява и когато навън е между 0 и 8 градуса.

Спасителни мерки

Трябва да ви прегледа невролог, а след това и специалист по съдовете за определяне на адекватно лечение.

Диагноза „Студова мигрена”

Пристъп на мигрена от ледени напитки или сладолед? Специалистите дадоха име на тази реакция – ice-cream headache.

Но не само охладени продукти могат да отключат този вид главоболие. Сигурно и на вас ви се е случвало: излизате на улицата без шапка и ви връхлита разполовяваща черепа болка, а челюстта ви се сковава. Ето това е студова мигрена – най-късият път към невралгия на очния нерв. Това вече е сериозно.

Спасителни мерки

Профилактика! Носете винаги шапка, шал или качулка в студено време и внимавайте със студените десерти и напитки.

Псевдоалергичен ринит

На топло – всичко е наред, на улицата – от носа потича чешмичка.

Спасителни мерки

Може, разбира се, преди всяко излизане да си слагате капки, които подсушават лигавицата, но имайте предвид, че от даден момент започват да я дразнят. Добър и траен ефект дават процедурите с контрастен душ, иглорефлексотерапията, точковият масаж.

от

публикувано на: 07/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: