Лудостта Супер Боул в 30 секунди

02/02/2015

Super_BowlЗа 30 секунди рекламно време да похарчиш $ 3.5 милиона си е лудост. Но не и ако става въпрос за Супер Боул, финала по американски футбол в САЩ, което е може би най-гледаното спортно състезание отвъд Океана.

Всички билети за места по трибуните се разпродават месеци преди големия ден, а тв рейтингите достигат аудитория от над 110 милиона зрители (в САЩ). За доброто настроение на феновете на стадиона винаги има и някоя музикална звезда, като по време на последното издание, което се проведе във Финикс, честта се падна на Кейти Пери. Новите шампиони са от отбора на Ню Инглънд Пейтриътс, които надиграха с 28:24 Сиатъл Сийхоукс.

Донякъде резултатът е изненадващ, след като Пейтриътс не са печелили престижния трофей от 2004/05, докато Сиатъл ставаше шампион по-наскоро. Мачът обаче бе доста равностоен и оспорван и в крайна сметка Ню Инглънд заслужено триумфира.

Що за спорт обаче е американския футбол?

Американският футбол произлиза от ръгбито, разказва специално за Бинар Стефан Хранов, който е състезател от отбора по ръгби „Варварите“ (София).

„Основните разлики между двата спорта са в екипировката, като в американския футбол играчите се нуждаят от по-сериозна екипировка, тъй като ударите са доста по-мощни. При блокаж и в защита например в американския футбол всичко става на по-високо, докато в ръгбито, където няма такава екипировка, не е така, защото става по-опасно. Друга основна разлика е, че в американския футбол са позволени пасове напред и играта е на фази. Фази, които водят до прекъсвания, удобни за рекламите“, разяснява Стефан Хранов.

Популярен ли е американският футбол в Европа?

Американският спорт по принцип пробива навсякъде, дори във Франция, където хората са по-големи традиционалисти. Особено по-младите следят с интерес американския футбол, а повече скептицизъм има у по-старите, казва Стефан Хранов.

А в България?

Без съмнение ръгбито е по-популярният спорт у нас, тъй като се появява по-рано – още през 60-те години на ХХ век. Освен това в ръгбито има първенства, докато в американския футбол отборите са по-малко и се налага да играят с тимове от Румъния и Турция.

В ръгбито дори шампионатите в България са два в зависимост от броя на състезателите в отборите (по 15 играчи и по 7). Ръгбито с отбори до 7 играчи дори ще бъде част от олимпийската програма на Игрите в Рио де Жанейро през 2016 година, казва още Стефан Хранов, на когото предстои пътуване до Шотландия за двубоя от авторитетния турнир „Шестте нации“ (еквивалент на Шампионската лига във футбола) между Шотландия и Уелс.

от

публикувано на: 02/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: