Претоварването с работа удря мъжа в либидото и сърцето

06/02/2015

officeРаботохолик – това е диагноза, а не похвала. Сред жертвите й по правило преобладават мъжете. Отначало започва като състезание за повече слава, власт и пари, но постепенно се превръща в начин на живот. С него мъжът губи най-ценното – близките си и здравето си. Шансът да се опази е да усвои умението да слага спирачки навреме.

Втора природа

Мъжът биологично е предразположен да е работохолик. Неговото жизнено поведение е борбата. Той е и ловец, готов винаги да преследва целта си. А борбата и ловът – това винаги означава стрес, който предизвиква активен хормонален скок. Природата диктува винаги след такъв скок да се отпуснеш, да почиваш. Но за това често няма време. А колкото повече стресове се наслагват, толкова повече време е нужно на организма за преход в нормално състояние. В даден момент работохоликът просто престава да се подчинява на умората в качеството й на защитна система на тялото и преминава само на работен режим. Достатъчни са му четири часа сън в денонощието, може да кара цял ден без храна.

Той се затваря в опасния кръг на постоянен стрес, който впоследвие мсоке да го нокаутира с

удари под кръста.

От претоварването с работа страдат най-вече сърцето и съдовата система – ахилесовата пета на мъжа. Ако човек спи 5 или по-малко часа дори и два пъти седмично, вероятността от сърдечно заболяване нараства 2-3 пъти. Това установиха японски учени, които изследваха 600 мъже на възраст между 30 и 40 години. Било установено, че при участниците в опита, които работят над 60 часа седмично, вероятността от сърдечни пристъпи е двойно по-висока от тези, които работят около 40 часа.

Изследване на Дрездснския институт по трудова и социална медицина пък доказа, че редовната умствена преумора води до:

– хронично безсъние
– нарушение на обмяната на веществата
– дерматити
– понижаване на имунитета
– проблеми с потентността

Но нещата не са толкова фатални. Рискът от преумора и хроничен работохолизъм може да бъде сведен до нула и да се влезе отново в нормален ритъм с усвояването на няколко техники за

невидимо бягство

от страстта само да се работи. Те са разработени от проф. Клаус Шойх от Дрезденския институт по трудова и социална медицина.

– На всеки четири часа биоритмите на човека го привеждат в състояние на отпускане и разконцентриране. Тези естествени паузи траят около 40 минути. При тях може да изпитвате отпадналост, замаяност и сънливост. Погрешно е да се опитвате да им се противопоставяте, да форсирате себе си. По-добре е да ги използвате за изпълнение на рутинни и не толкова важни задължения, които не изискват големи усилия.

– Не се концентрирайте повече от 20 минути върху занимание, което изисква сериозно умствено напрежение. Правете малки почивки, като си отвличате вниманието с нещо приятно за вас.

– Ако се занимавате с физически труд, почивките трябва да са запълнени с умствена дейност – четене, решаване на кръстословици. Ако работата ви е предимно умствена, най-добрият отдих е движението.

A ето и няколко варианта на полезни паузи

Пет минути

Като време е нищо, но през него можете да направите много. Изправете се и погледнете през прозореца. Открийте най-далечния обект и се взирайте в него. Така очите ще починат от компютъра и изкуственото осветление. После си спомнете нещо приятно (последната екскурзия, епизод от лятната ваканция, най-еротичната сцена, в която сте участвали).

Включете игричката. Не е възможно да нямате поне една на телефона си. Шефът може и да ви гледа лошо, но е добре да имате една-две игри, които механично да играете. Това е много добър начин да разредите напрежението за пет минути, стига да не се увличате.

Вземете стълбището на бегом, физическа активност, глътка свеж въздух и смяна на впечатленията – каква по-добра почивка от това! На връщане може да вземете асансьора.

Протегнете се, направете дихателно упражнение. По принцип за минута човек вдиша и издишва 16 пъти. Опитайте се да ги съкратите до четири вдишвания и издишвания, но бавни и дълбоки. Повтаряйте, докато изтекат петте минути.

Двадесет минути

Дремнете. И нека тази препоръка не ви стряска. Работохоликът остава в офиса доста след като шефът си е тръгнал. А ако самият шеф е работохолик, просто трябва да заключи кабинета. Дрямката е най-добрият начин да се почива. А позата, която проф. Шойх препоръчва, ако в офиса няма диванче, е главата и гърбът да са стабилно облегнати назад, краката да са изпънати върху друг стол, а ръцете да са скръстени пред гърдите. Не забравяйте да свалите обувките и да разхлабите възела на вратовръзката.

rest

Уикенд

Изхвърлете будилника. Ако имате два почивни дни, в първия от тях спете толкова, колкото организмът ви иска. Така той ще компенсира натрупалото се през седмицата недоспиванс. Ако почивният ден е само един, постъпете по същия начин. Не планирайте ранно ставане дори то да е за излет, спорт или нещо друго, което е приятно и полезно.

Избягвайте срещи с колеги. Вярно е, че затрупаните от работа хора нямат много време да завържат приятелства извън офиса, но по-добре е да прекарате вашия уикенд в усамотение, отколкото да седнете на чаша с колеги. Тези срещи винаги се развиват по един и същи сценарий – разговори на служебни теми. А такива сте имали достатъчно през изминалата седмица.

Забавлявайте се. Измислете нещо ново освен маратон пред домашния компютър или телевизора. Поиграйте боулинг или билярд. Няма значение дали го правите за първи път, не сте на състезание. Идете на басейн или сауна. А може дори да се повозите на виенско колело или на количка в лунапарк. Нямате представа колко е освежаващо.

от

публикувано на: 06/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: