На крачка от вечната младост

05/02/2015

grandma-612016_1280Как да отложим старостта и болестите? За разлика от Средновековието, когато само алхимиците са вярвали в еликсира на младостта, сега има реални поводи всички да разчитаме на сериозни научни постижения. Още повече, че медицината прави важно официално признание: здравето и активният живот се поддържат с определени, но в никакъв случай необикновени вещества. Всяко едно от тях ни е добре познато и може би затова пренебрегвано. А остаряването и тежките болести не са нищо друго освен нарушаване на стройната композиция от тези вещества.

Днес механизмите на стареенето са разгадани. Или поне най-важните от тях.

Хронични възпаления

С напредването на възрастта организмът става все по-податлив на възпалителни заболявания, като артрита например. Болестният процес засяга не само ставите, но и мозъчните клетки, стените на артериите, сърдечните клапи. Инфаркти, инсулти, болестта на Алцхаймер са пряко свързани с възпалителната каскада.

Гликозилиране

Това е химична реакция в тялото ни. При нея молекули на протеините се съединяват с молекули на гликозата. Резултатът – обща деградация на тъканите, втвърдяване на стените на съдовете, дегенеративни заболявания.

Генни мутации

Те може да бъдат предизвикани от цяла армия вещества от изкуствен и естествен произход. В същото време с възрастта заложеният механизъм за „ремонт“ на клетките все по-често излиза от строя, което може да предизвика злокачественото им израждане.

Изтощаване на клетките

Клетките имат своеобразни електростанции – митохондриите. Тяхната главна задача е да осигуряват достатъчно енергия на клетките, така че те да са жизнеспособни и своевременно да се освобождават от токсините. Когато този процес отслабне (а това е вследствие на липсата на определени химически вещества), започват да се развиват елементи на: кардиосклероза, мускулна слабост, хронична умора, неврологични заболявания.

Хормонален дисбаланс

Работата на трилионите клетки в нашето тяло се синхронизира с помощта на химически куриери – хормоните. И най-малкото отклонение в този деликатен баланс може да задейства верига от последващи опасни отклонения в нормалното функциониране на всички органи и системи. Това е стартерът на редица разнолики заболявания, включително депресия, остеопороза, склероза на коронарните артерии.

Калцификация

Обменът на калциевите йони (до клетките и обратно) става по специални канали в клетъчните мембрани. С времето транспортирането губи скорост, което води до вредно натрупване на излишно количество калций в мозъчните клетки, сърдечните клапи и стените на съдовете.

Дисбаланс на мастни киселини

За производството на енергия на организма са му необходими мастни киселини. Но когато настъпи дефицит на ферментите, необходими за извличането им, последствията са: сърдечна аритмия, костно-ставни заболявания, уморяемост, суха, повяхваща кожа.

Имунитет извън строя

С течение на годините имунната система се изхабява, губи способността си да се справя с болестотворните бактерии, с вирусите и раковите клетки.

Дисбаланс на ензими

В клетките непрекъснато текат множество ферментни реакции. Нарушенията в баланса между тях причиняват неврологични заболявания, токсично увреждане на тъканите.

Дефицит на ферменти за храносмилането

Задстомашната жлеза постепенно се изтощава и не смогва да изработва достатъчно ензими за преработването и усвояването на хранителните вещества, а черният дроб – жлъчни киселини. Това води до хронични разстройства в работата на храносмилателната система, а оттам – до нарушения в обмяната на веществата.

Отслабване на кръвообращението

С годините проходимостта на капилярите намалява. Този процес засяга най-вече мозъка, очите, кожата. Резултатът е влошаване на зрението, поява на бръчки, микро- и макроинсулти.

Окислителен стрес

Свободните радикали, които се отделят при обменните процеси в организма, са едни от най-арогантните агресори, които грубо се намесват и пречат на нормалната работа на всички органи и системи. Масираният им излишък може да бъде предизвикан от предозиране на лекарства, прекомерно физическо натоварване, различни болести. Те отключват пагубни злокачествени заболявания и ускоряват процесите на стареене.

НА ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ – ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ

Ясно е, неумолимото време ни атакува от различни страни. Но разшифроването на механизмите на стареене ни въоръжава с възможности да се противопоставяме на атаките. Не е нуждо на отбивате нападения едновременно от 12 страни. Организирането на отбраната винаги се построява около най-слабото звено.

Защита от възпаления

Да допуснем, че сте наследствено обременени – някой по бащина или майчина линия е боледувал или боледува от артрит. Не чакайте и с вас да се случи същото, за да тръгнете по лекари: повечето медикаменти за тази диагноза или не са достатъчно ефикасни, или имат странични ефекти. Вместо това може да построите успешна схема на профилактика с правилна диета и биодобавки:

Изключете напълно червеното месо от менюто си. Яжте по-често (повече от веднъж седмично) риба. Пълният отказ от червено месо значително намалява производството на „лоши“ простагландини (вид хормони), които предизвикват възпаления. А ненаситените мастни киселини (голямо количество от тях се съдържат в рибата) стимулират производството на „добрите“ простагландини. Със замяната на пържолата с риба вие вече сте направили много за предпазване от артрит, а и от други възпалителни заболявания. Още един плюс е, ако замените слънчогледовото олио със зехтин или ленено масло. Това не само ще ви избави от хронични болки в ставите, а и съществено ще удължи активния живот.

salmon-518032_1280

За предотвратяване или ограничаване на възпалителните процеси трябва да приемате готови комбинации от витамините B12, E и C, биофлавоноиди, мед и цинк. Този сравнително неголям списък от леснодостъпни и безвредни вещества е в състояние радикално да промени семейната история в частта й за наследствения артрит.

Против „озахаряване“

Не допускайте да стигнете до спешна ситуация с рязко повишаване на кръвната захар. Ако някой от родителите ви или бабите и дядовците ви е с нарушена обмяна на веществата или просто има наднормено тегло, забравете завинаги всичко сладко и белия хляб – това е напълно достатъчно като профилактична мярка. В случай, че не можете да се откажете от захарта, употребявайте я в минимални количества и винаги в съчетания с белтъчини и мазнини.

Приемайте редовно витаминно-минерален комплекс с хром, цинк и липоева киселина, които регулират нивото на кръвната захар.

За енергия на клетките

Тук най-добрият помощник е прословутият коензим Q10. Той е катализаторът на производството на енергия, но изработването му в организма започва да спада след навършването на 30-годишна възраст.

Откакто японците разработиха през 70-те години на миналия век сравнително евтина схема за добив и промишлено производство, Q10 масово се добавя и в козметиката. Приемът му на таблетки е достатъчен за компенсиране на настъпващия с възрастта дефицит на клетъчна енергия.

Защита от хормонален дисбаланс

Това е доста сериозна тема, за да бъде изчерпана с няколко изречения. Но не я подминавайте. Ако имате такъв проблем, не отлагайте обсъждането му с лекар.

salad-494581_1280Арсенал за имунитета

За разлика от останалите случаи, отбраната на организма трябва да бъде непрекъснато поддържана в бойна готовност. Тук подкрепата трябва да е в две посоки:

Борба с дисбаланса на мастни киселини. Важните помощници в този случай са ненаситените мастни киселини – омега-6 в растителните масла, омега-3 и омега-9 в зехтина и лененото масло.

Неутрализиране на свободните радикали. За тази битка са изписани томове, но всичко се свежда до простата формула A+C+E = победа.

Става въпрос за трите витамина, известни още като антиоксиданти. Тях може да ги набавяте както с таблетки, така и с колкото се може повече свежи плодове и зеленчуци.

Срещу калцификацията

Учените откриха, че витамин К успешно се бори с този процес. Витамин К участва в обмена на калция и следи той да постъпва където трябва (в костите) и да не попада където не трябва (в стенит ена съдовете например).

Основният източник на витамин К е марулята и всички зеленолистни зеленчуци.

от

публикувано на: 05/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: