Как да си поръчаме кухня?

03/02/2015

kuhnia-1Какво е важно да знаем за кухненските мебели и електроуреди?

Важно е клиентът да се посъветва с фирма, когато избира електроуреди, защото често една и съща функция има различни наименования при различните фирми и може да настъпи объркване. Вътрешността на мебелите най-често се прави от ПДЧ с ламинирано покритие, а лицето на кухнята може да бъде от различни материали. Като експоатационно качество всички са добри. Единствено при дървото има особености, тъй като се влияе от температурни амплитуди и влажност, затова не го препръчвам за къщи, които не се използват целогодишно.

Водещето за качеството на кухнята са механизмите и самата сглобка на мебелите.

Какво трябва да имаме предвид, когато избираме кухненски плот?

Има няколко вида кухненски плотове – ламинирани, гранитни, от технически или формован камък. Важно е когато се избира технически камък да се внимава на каква основа е – кварцова или варовикова. Плотовете на варовикова основа, въпреки че са евтини, не са подходящи за кухни, защото киселините от продуктите могат да нарушат покритието му.

Няма ограничение в дебелината на плота, ако е от камък може да бъде скосен под ъгъл, така че да изглежда по-тънък. Трябва да се внимава единствено с котлоните, които трябва да се поберат в дебелината на работния плота.

Нуждаем ли се от професионална помощ при обзавеждането на кухнята?

Необходимо е, защото често се сблъскваме с грешки в изводите за уредите. Всяка фирма предоставя инсталационна схема заедно с проекта на кухнята.

Как трябва да е подготвено помещението преди проектирането на кухнята?

Достатъчно е при снемането на размерите само стените да са измазани. След като проектът е готов, се правят инсталации и се слагат настилки.

В какъв ред трябва да вървят шкафовете и уредите?

Редът следва приготвянето на храната. Тоест хладилник, мивка, работен плот, като е хубаво между тях да има плот. Разбира се,  това правило се спазва, ако пространството го позволява.

kuhnia-2

Има ли стандартна височина на плота и шкафовете или може да варира?

Стандартно долните шкафове са 72 см., като се поставят на крака с цокъл 10 или 15 см. Височината на горния ред варира.

Какво е важно да знаем, когато избираме мивка?

Изборът се определя от конкретните предпочитания и от големината на шкафа, заложен в проекта. Би било добре да се избере мивка с по- голяма дълбочина и  голям сифон.

Как да изберем аспиратор?

Когато се избира аспиратор, се изхожда от обема на помещението. За да се изчисли мощността му обемът на стаята се умножава по 10.

Какви грешки се допускат при проектирането на кухнята?

Преди да се проектира кухнята трябва да се знае какви електроуреди ще бъдат включени.  Мивка, която е под прозорец внася приятно усещане, но внимателно трябва да се предвиди височината на прозореца, за да може безпроблемно да се отваря. Не бива да се пренебрегва и осветлението на кухненския плот, защото то значително улеснява работата.

от

публикувано на: 03/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: