Картофено меню

28/01/2015

4Рецептите с картофи са изключително разнообразни и много подходящи за зимата. Внимание заслужават сладките картофи, с вкус подобен на този на тиквата. Могат да се използват както в солени ястия, така и в десерти. Предлагаме ви три рецепти с картофи с оригинален вкус.

Мини кейкчета с киноа и сладки картофи 

1

Продукти: 70 г киноа (в био магазините), сол, черен пипер, 2 лъжици зехтин, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 150 г сладки картофи, пресен кориандър, 2 яйца, 50 г галета, 50 г настърган кашкавал,  магданоз

Приготвяне: 1 чаша (250 мл) вода се слага да заври в тенджера. Към нея  се прибавя киноато и малко сол. Разбърква се, намалява се огъня, покрива се с капак и се оставя да се вари около 20 минути, докато киноато омекне. Отстранява се от огъня, прецежда се  и се оставя да се охлади. Предварително нарязаните на ситно глава лук и чесън се запържват в зехтин, докато омекнат. Към тях се прибавят настъргания сладък картоф, сол, пресен кориандър, черен пипер и се запържва отново за около 5 минути. В купа се смесват яйцата, галетата, кашкавалът, магданозът. Прибавят се киноато и сладките картофи. Разбърква се добре. Сместа се излива в предварително намазани с масло форми за мъфини и се пече на 200 градуса докато порозовее. Сервира се със зелена салата, задушени зеленчуци…

Кейк със сладки картофи и сьомга 

2

Продукти: 200 г брашно, 4 яйца, 200 г настърган кашкавал, 150 г сладки картофи, 150 г сьомга, 50 г масло, 10 мл мляко, 5 мл зехтин, 1 бакпулвер, индийско орехче, сол, пипер.

Приготвяне: Фурната се загрява на 200 гр. В тава за кейк се слага хартия за печене. Сладките картофи се обелват и нарязват на малки кубчета. Оставят се да омекнат за кратко на пара.  Сьомгата също се нарязва на малки кубчета. Брашното се смесва с бакпулвера, индийското орехче, солта и пипера. Прибавят се едно по едно яйцата, зехтинът, разтопеното масло и  млякото. Разбърква се добре. Прибавят се кашкавалът, сьомгата и картофите. Сместа се изсипва в тавата и се пече около 40 минути до златисто.

Кнедли със сушени кайсии

3Продукти: 4-5 големи картофа, 500 г брашно, 1 яйце, щипка сол, сушени кайсии, масло, галета, пудра захар

Приготвяне:  Картофите се сваряват, обелват и пасират. Когато изстинат към тях се прибавя яйцето, щипка сол и брашното, така че да се получи гладко тесто. Оставя се да почине 10 минути и после се разточва на тънка кора. От нея се изрязват квадрати. Във всеки един от тях се поставя по една кайсия. Оформя се като топка. Готовите кнедли се слагат във тенджера с вряща вода за около 5 минути, докато изплуват на повърхността. Изваждат се с решетеста лъжица. Поставят се в чиния, поливат се с разтопено и леко запържено масло и се посипват с галета и пудра захар.

 

 

от

публикувано на: 28/01/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: