Космите – едно истинско нещо в мъжа днес

21/01/2015
Владимир (вляво) и Кирил (вдясно) или екипът на BRADABRAT
Владимир (вляво) и Кирил (вдясно) или екипът на BRADABRAT

Чудя се как и кога стигнахме до момента, в който това да си мъж с косми – може би едно от най-нормалните и обичайни неща изобщо в природата – се превърна в моден тренд.  Днес няма как да си просто брадат, както е бил дядо ти. Има разлика. И брадата съвсем бледо и външно бележи тази разлика между мъжа преди и мъжа сега.

В бума на модата „lumberjack“, оглавена от запращащия хипстърите в ъгъла дървароподобен космат мъжага с гумени ботуши и карирана риза, попадам на мотото „Във всяко гладко избръснато лице има брада, крещяща да израсне.“ В това вярват двамата братя Кирил и Владимир с юнашката фамилия Балканови, наели се с мисията да помогнат на сънародниците си в поддържането на едно прилично лицево окосмение. Наричат се, някак естествено, BRADABRAT и се занимават с козметика за бради. Да, точно така.

Аргументират интереса си към космите с грижовния си мустакат баща и сексапилния си брадат дядо, сред които са израсли. Убедени са, че брадатите мъже  имат определено излъчване, което кара жените да жужат около тях и затова превръщат интереса си към поддръжката на брадата в бизнес идея.

Но стига ли една брада? Не е ли тя по-скоро символ и ако да, на какво?

„Колкото и да се бръсне един мъж, тя расте, няма отърване, постоянно ни напомня, че сме мъже, предполагам това е най-доброто определение за символ – мъжественост. За някои обаче е признак на мързел, за други – религия, за трети…“ – разсъждава Кирил.

Двамата брадати братя са убедени, че днешният мъж е бомбардиран и промиван с всякакви причини да запази бузите си гладки. Според тях това е заради медиите, които втълпяват на хората, че са такъв или онакъв тип, че влизат в тази или онази рамка, че имат нужда от „ненужни неща и други глупости.“

brada2

Да, но аз наблюдавам точно обратното. Как Сульо и Пульо, които сто процента не могат да нацепят дърва, ако това се наложи, са почнали да пускат косми и да симулират мъжественост. Което в известна степен е разочароващо, защото в естеството си представлява пускане на фалшиви сигнали. Ти очакваш той да е супер мачото, който на секундата ще спаси теб и света от лошите, преди да е закусил, ей така – защото може, а се оказва, че действителността е минала покрай очакванията ти в някоя далечна епоха, когато никой не е ползвал продукти за брада.

Чудя се не загуби ли стойност лицевото окосмение във време, в което кой ли не си пусна брада просто така… За разкош. И какво е да си истински мъж днес?

„Не! Популярността на лицевото окосмяване е ясно изразена мъжка реакция. Според нас независимо дали има брада или не, един мъж е истински тогава, когато познава себе си, държи се естествено, не се променя заради някой, има контрол над емоциите, приема нещата такива, каквито са и му става пишката.“

Добра гледна точка и стабилна аргументация, мисля си аз. Може би нещата всъщност са много прости и точно затова са трудни за постигане в свят, в който всичко е супер претрупано и се нуждае от сложни определения, за да бъде съпоставяно и мерено с другите неща в океан от възможности да бъдеш какъвто искаш, когато си искаш – мъж, жена, извънземно, всякакъв… И да бъдеш никакъв със сигурност, едновременно с това.

Според братя Балканови единственото, което трябва да знае един мъж преди да пусне брада, е, че е готов да стане брадат и няма да се подаде на провокация. „Всичко останало ще се прояви постепенно със самото решение“ – убедени са те. А на мен ми се струва, че тук наистина се обсъждат много по-сериозни и епохално значими теми от просто едни косми. И то си е така. За всеки, който го усеща и разбира.

brada1

Решавам да обърна монетата и да задам някак логичния, но по своему болезнен въпрос, а именно: Може ли едно хубаво момиче да не се обезкосмява? За моя голяма изненада отговорът е следният: „Може, да! Живеем в жестоки времена, но пак е въпрос на личен избор.“ И въпреки това някой беше казал, че най-непорочната жена на света е онази, която не си е обезкосмила краката в петък вечер. И е прав.

Борците за повече брада никога не са се питали как биха се чувствали, ако не им растяха косми по лицето, но предполагат, че едва ли щеше да има разлика с начина, по който се чувстват в момента. Защото приемат нещата каквито са. И все пак:

„Искаме да покажем, че и брадата се нуждае от грижа, да информираме за добрата й  поддръжка и да премахнем страха от нея.“

Питам ги цепят ли дърва. Казват, че цепят. Вярвам им. Двама млади българи, чиято цел е да провокират обществото да говори повече за косми. Косъмът – едно сигурно истинско нещо в човека днес. Нека го има.

Снимки: Георги Тодоров

от

публикувано на: 21/01/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: