Врагът в дамската чанта

18/01/2015

chanta

Може ли дамската чанта да изкриви напетата женска осанка? Да, ако тежи над 3 килограма. Го­лемите чанти през рамо, препълнените при па­заруване торби са непосилен и опасен товар и нежния пол, чийто гръб и без друго е подложен на вредно претоварване: изморителни домакински задължения, бремен­ност, кърмене, което тегли калция от женските кости. За­това трябва да се научите да носите тежките чанти та­ка, че да щадите здравето си.

Редовното мъкнене на тежести е сред главните виновни­ци за болките в гърба – едно от най-характерните женски страдания. Но то може да причини и някои заболявания на вътрешните органи, особено в малкия таз, нарушение на обмяната на веществата и дори чести, силни главоболия. Вие може да се предпазите от всичко това, ако следвате няколко правила:

1. Съдържанието на всички дамски чанти, предназначени за носене през рамо, не трябва да надвишава 2-3 кг. Ако чан­тата ви е по-тежка, то прехвърлете част от вещите в лека торба плик и я носете задължително с другата ръка. Така тежестта ще се разпредели равномерно от двете страни на гръбнака. Докато носите такъв багаж, правете по-чести смени на чантите.

2. Ако трябва да носите едновременно дамска чанта на ед­ното рамо и тежък багаж в другата ръка, то гледайте дръжките да са широки и удобни, а не да се врязват в длан­та ви. Най-добре е да носите този багаж, като го прегър­нете с две ръце пред гърди.

3. Ако всеки ден ви се налага да носите багаж над 5 кг, ку­пете си раница, която се носи на гръб. като го фиксира в изправено положение със стабилни ремъци. Този тип чанти станаха хит в тийнейджърската мода, а сега вече има бо­гат избор на модели за всяка възраст.

4. Предстои ви дълго пътуване, а трябва сама да се опра­вяте с куфари и сакове. Много опасна ситуация, която вед­нага можете да парирате, ако просто прежалите малко по­вече пари за голям куфар на колелца, в които да поберете всичко. Има и далеч по-безобиден вариант – снабдете се със специалната метална рамка на колелца, върху която могат да се поберат поне два сака един върху друг.

5. Когато ви предстои сериозно пазаруване от супермаркета, задължително си сложете ниски и удобни обувки. Високите токчета двойно натоварването от пазарските торби.

Задължително разтоварване

Правете това упражнение винаги след като сте носили чанти: Вдигнете ръце над главата, изпънете врата и гръбначния стълб и се протегнете нагоре. Повторете упражнението 2-3 пъти. Ако вече сте вкъщи, след протягането легнете по гръб за няколко минути или се изтегнете с опънати крака в удобно кресло. Тези пози свалят напрежението от гърба.

от

публикувано на: 18/01/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: