Радиосимфониците откриват музикалния сезон с двойна премиера

08/10/2013
Минчо Минчев и Емил Табаков в Студио 1 на БНР

Радиосимфониците и маестро Емил Табаков откриват музикалния сезон 2013/14 с двойна премиера в зала „България“, на която ще свирят Минчо Минчев и Николай Минчев.

На откриващия концерт на 11 октомври от 19 часа в зала „България“, симфоничният оркестър ще изпълни творби на Хайдн, Шнитке и Малер. „Програмата е построена по нов начин, като ще представим произведения, създадени за камерен оркестър. От сцената ще прозвучи „Моцарт а ла Хайдн“ от Шнитке, а след паузата ще представим съвсем различна по форма, конструкция и мащаби творба на Густав Малер – Симфония № 6. Обикновено тя се изпълнява самостоятелно, но тъй като е откриване на сезона, решихме програмата да бъде по-разширена“, обясни маестро Табаков преди началото на репетицията за първата изява на оркестъра.

Изпълнението на „Моцарт а ла Хайдн“ е премиера за София, съобщи Минчо Минчев. „За мен и за сина ми Николай, концертът със Симфоничния оркестър на БНР е първа изява за сезона, а и лична премиера с произведението на Шнитке. С Радиосимфониците имаме невероятно взаимно уважение, респект и любов. Винаги, когато работим заедно, атмосферата е изключително приятна и резултатът винаги е много добър. Радиооркестърът е най-добрият състав, който имаме в България! Програмите на музикалния сезон са невероятно интересни и разнообразни и покриват интересите на любителите на симфоничната музика“, отбеляза знаменитият цигулар.

Николай Минчев, който е концертмайстор на Вуперталския оркестър, пристига за откриването на сезона на Симфоничния оркестър на БНР от Германия. „Любопитно ми е какво ще бъде усещането при изпълнението на това ново за мен произведение. Нямам търпение да започнем репетиции. Концертът в зала „България“ ще е и официално мое откриване на сезона“, обясни Николай Минчев.

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Емил Табаков заяви, че в рамките на музикалния сезон тази година са планирани 12 концерта. „Ще представим разнообразна по жанрове и стилове музика, като отговаряме на интереса на публиката и професионалните музиканти“, посочи Табаков.

През годината на Радиосимфониците ще гостуват изтъкнатите диригенти – Георги Димитров и Йордан Дафов, многостранният Любомир Денев и Александър Мират /Гърция/ и Филип Грийнбърг /САЩ/.

Ще продължи и програмната линия за представянето на творби на Шостакович. „У нас често се изпълняват само четири от симфониите на композитора, а останалите са непознати за българската публика. Моето желание е всичките 15 симфонии да бъдат представени интегрално, да се запишат и да бъдат издадени на диск“, каза Емил Табаков.

През музикалния сезон 2013/14, Симфоничният оркестър на БНР ще отбележи 200-годишнината от рождението на Верди. На юбилейния концерт на 25 октомври ще бъдат изпълнени Симфония №1 на Шостакович, както и четири сакрални произведения от Верди с участието на Смесения хор на БНР с диригент Драгомир Йосифов.

През юни ще бъде представено едно от най-крупните произведения на Рихард Щраус – „Животът на героя“, по повод годишнината на композитора.

Радиооркестърът ще отбележи подобаващо и 80-годишнината на Александър Владигеров – дългогодишен диригент на Радиосимфониците. За концерта са ангажирани популярните и обичани артисти Стоян Алексиев, Нети Добрева, Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев.

Гост-солисти на Симфоничния оркестър на БНР ще бъдат признатите музиканти Симон Трпчески, Георги Черкин, Йовчо Крушев, Мила Георгиева и изгряващите млади изпълнители Виктория Василенко, Хавиер Инхаусти, Атанас Кръстев и Десислава Чолакова.

През сезона ще бъдат отбелязани и годишнините на Бритън, Рахманинов, Брамс, Иван Спасов и Георги Минчев.

от

публикувано на: 08/10/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: